1 op 3 Nederlanders afgelopen jaar geschrokken door extra zorgkosten

1 op de 3 Nederlanders is geschrokken van de kosten die ze (naast de zorgpremie) afgelopen jaar moesten betalen. De meeste mensen moesten ruim 250 euro meer bijbetalen dan ze hadden verwacht.

Dit blijkt uit een onderzoek van Pricewise.

In 43 procent van de gevallen betrof het kosten waarvan men dacht dat ze door de zorgverzekering gedekt waren zonder dat dit het geval was. 27 procent had niet aan het eigen risico gedacht en 23 procent had (zonder het te weten) gebruik gemaakt van een zorgverlener die geen contract had met hun zorgverzekeraar.

Wat is de oorzaak van deze verwarring?
Laten we eerlijk zijn. De huidige zorgverzekeringswet blinkt niet uit in duidelijkheid en overzichtelijkheid. Niet voor niets staat deze website Zorgverzekeringsinformatie.nl vol met uitleg. Basisverzekering en aanvullende verzekering, eigen risico (verplicht en vrijwillig), eigen bijdrage, zorgtoeslag, naturaverzekering en restitutieverzekering, de meeste mensen zijn de draad helemaal kwijt.

Zo is het eigen risico op de basisverzekering voor heel veel mensen compleet onduidelijk. Vaak verwacht men totaal niet dat ze moeten betalen voor iets dat 100% door de basisverzekering gedekt zou moeten zijn. Dat sommige behandelingen wel en andere niet ten koste van het eigen risico gaan maakt het er natuurlijk ook niet duidelijker op. 44% van de ondervraagden is niet op de hoogte van hoe het zit met het eigen risico.

Ook worden eigen risico en eigen bijdrage vaak door elkaar gehaald. Het eerste is het eerste deel van de zorgkosten van een jaar dat je zelf moet betalen (maar ook weer niet altijd), het tweede is een deel van een de kosten van een behandeling of medicijnen die zelf betaald moeten worden. Slechts 36 procent van de mensen is hiervan op de hoogte!

Mensen snappen steeds minder van de zorgverzekering
Hoewel er heel veel informatie en voorlichting gegeven wordt, blijkt het dat mensen steeds minder van de zorgverzekering snappen. Pricewise neemt ieder jaar bij 1.000 mensen een “kwis” af om de kennis van de zorgverzekering te testen. Dit jaar was het rapportcijfer slechts een 4,9, verleden jaar een 5,4 en daarvoor was het cijfer hoger. Mensen raken de draad dus steeds meer kwijt. En dan te bedenken dat het ieder jaar om meer geld gaat!

We raden u dan ook sterk aan onze zorgverzekeringsinformatie eens door te lezen. Misschien niet het leukste leesvoer, maar zo weet u in korte tijd hoe het zit, en dat kan u heel veel zorgkosten besparen.