Aanvullende zorgverzekering onder druk

De Nederlandse Bank heeft alarm geslagen met betrekking tot de toekomst van de aanvullende zorgverzekering. Deze dreigt in de nabije toekomst onbetaalbaar te worden, en daarmee mogelijk te verdwijnen.

Aanvullend verzekeren is duur, en daarom verzekeren veel mensen zich alleen maar aanvullend als ze weten dat ze ook van deze verzekeringen gebruik gaan maken op een manier die de kosten dekt. Vanuit de consument gezien is dit zeer begrijpelijk, maar het ondergraaft het basisprincipe van de verzekering, en voor deze zorgverzekeraar zijn aanvullende verzekeringen steeds vaker verliesgevend.

Door de hoge kosten kijken consumenten steeds kritischer naar hun aanvullende verzekering. Tien jaar terug hadden negen van de tien mensen een aanvullende verzekering. Nu is dat nog maar acht van de tien. Als de kosten hoger worden zal dit aantal nog verder teruglopen, en het zullen juist de dure klanten zijn die blijven.

aanvullende zorgverzekering

De Nederlandse Bank dringt er daarom bij de zorgverzekeraars op aan dat ze naar andere manieren van verzekeren zoeken om dit probleem tegen te gaan. Een oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat aanvullende verzekeringen voor meerdere jaren worden aangeboden. Verzekeraars kunnen dan beter inversteren, en het voorkomt dat consumenten zich eenmalig voor een jaar verzekeren om behandelingen uit te laten voeren.

Ook wil de Nederlandse Bank dat ziekenhuizen hun kosten sneller declareren. Nu gaat daar soms wel jaren overheen waardoor zorgverzekeraars moeite hebben met het bepalen van hun uitgaven. Ook wil DNB dat zorgverzekeraars in de toekomst winst mogen uitkeren aan inversteerders. Dat is nu verboden, maar dat maakt het heel moeilijk om kapitaal van buiten aan te kunnen trekken.