De Consumentenbond vindt dat zorgverzekeraars te veel oppotten

Volgens de Consumentenbond is het niet nodig dat de prijs van de zorgverzekeringen dit jaar zo sterk stijgt. Hoewel de zorgverzekeraars de premies beperkt houden door geld uit hun reserves bij te leggen is de Consumentenbond niet tevreden.

De premies stijgen in 2019 met 4 tot 9 euro en in de meeste gevallen is dat niet voldoende om de kosten te dekken. Zorgverzekeraars bieden de zorgverzekeringen daardoor onder de kostprijs aan en moeten hun reserves aanspreken.

Volgens de Consumentenbond zijn deze reserves echter dusdanig hoog dat ze best meer geld kunnen bijpassen. In 2015 bedroegen de reserves van de vijf grootste zorgverzekeringsmaatschappijen 3,3 miljard euro en twee jaar later 2,4 miljard, hoewel er dus bijna een miljard euro is ingeteerd is de Consumentenbond niet tevreden. Volgens de consumentenorganisatie zijn zulke grote reserves helemaal niet nodig.

De Consumentenbond heeft berekent dat Achmea met 700 miljoen euro de grootste spaarpot heeft. CZ en VGZ hebben 660 miljoen euro in reserve, Menzis 256 miljoen en het stuk kleinere DSW 82 miljoen.