DSW zet politiek en zorgverzekeraars onder druk

Heel Nederland is er blij mee, behalve de zorgverzekeraars en een deel van de politiek. Terwijl iedereen er van uitging dat de kosten voor de zorg voor de gemiddelde Nederlander in 218 flink omhoog zouden gaat heeft zorgverzekeraar DSW bekend gemaakt zowel hun zorgpremie als het eigen riscio in 2018 te verlagen.

Hoewel de verlagingen maar klein zijn (10 euro minder eigen risico en 6 euro minder premie per jaar) maakt DSW het de andere verzekeraars nu wel moeilijk om hun premies te verhogen. DSW doet hun argumenten die aangeven dat de verhoging van zorgpremie en/of eigen riscio noodzakelijk is om te gestegen kosten voor zorg te dekken af als prietpraat. Sterker nog, volgens DSW zijn deze prognoses gebaseerd op foute berekeningen.

De kosten zouden veel minder sterk stijgen dan gedacht omdat de lonen ook minder zijn gestegen. En de kosten voor zorg bestaan voor 70 procent uit loonkosten.

Gelijktijdig met de bekendmaking van de nieuwe premie van DSW (6 euro per jaar minder) discussieerde de Tweede Kamer over de nieuwe zorgpremie. De (naar alle waarschijnlijkheid) nieuwe regeringspartijen willen de zorgpremie met zo’n 80 cent per maand verhogen om te voorkomen dat het eigen risico met 15 euro per jaar stijgt naar 400 euro zoals op Prinsjesdag bekend werd gemaakt.

Op de dag dat de kamer moet stemmen tussen een hoge zorgpremie of een hoger eigen risico komt DSW nu echter met het bericht dat de premie en / of eigen risico best naar beneden kunnen, en als zorgverzekeraar voegen ze meteen daad bij woord.