Goedkope zorgverzekering gemeente lang niet altijd de goedkoopste

Mensen die een laag inkomen hebben, bijvoorbeeld omdat ze in de bijstand zitten of alleen AOW hebben, kunnen bij sommige gemeentes een goedkope zorgverzekering krijgen. Een zogenaamde gemeentepolis of minimapolis. Met betaalt dan een lage premie, krijgt vaak meer dekking, en soms vervalt het eigen risico. Maar in de praktijk is zo’n gemeentepolis niet altijd zo goedkoop als het lijkt.

Zorgwijzer zocht het uit en kwam tot de conclusie dat het vaak goedkoper is om zelf een goedkope zorgverzekering te kiezen.

De gemeente is geen zorgverzekeraar. De gemeentepolis is dan ook een speciaal soort collectieve zorgverzekering waarvoor de minima in de gemeente in aanmerking komen. Het komt erop neer dat de gemeente een deel van de kosten van de zorgverzekering op zich nemen. De ene keer is dat een veel hoger bedrag dan de andere keer. Ook brengen verschillende gemeentes de zorgverzekering onder bij verschillende zorgverzekeraars. En dan zijn er nog grote verschillen in de dekking. Al met al kan de gemeentepolis in de ene gemeente veel interessanter zijn dan in de andere gemeente.

zorgverzekering gemeente

Als je gemeente je via de zorgpolis “verplicht” je te verzekeren voor de tandarts, orhodontie en fysiotherapie kan je erg duur uit zijn als je die dekkingen helemaal niet nodig hebt.

Ook het verzekeren van het eigen risico blijkt veel minder interessant dan het lijkt. Het lijkt alsof er geen eigen risico betaald hoeft te worden, maar in feite zit het eigen risico gewoon in de maandpremie verwerkt. Uiteindelijk verschilt dit dus niet echt van de mogelijkheid tot het gespreid betalen van het eigen risico, iets dat vrijwel alle zorgverzekeraars aanbieden.

Maar mensen met een laag eigen risico betalen bij deze opzet van de gemeentelijke zorgverzekering onnodig veel omdat de kosten voor het eigen risico in de zorgpremie verwerkt zijn.

Na wat rekenen blijkt dat een zorgverzekering van de gemeente meestal alleen interessant is voor mensen die veel zorg nodig hebben. Ook zorg die niet door de basisverzekering wordt gedekt.

TIP: Biedt uw gemeente een gemeentepolis aan? Doe dan toch eerst een vergelijk zorgverzekeringen om te zien of u in uw situatie toch niet goedkoper uit bent met een standaard zorgverzekering.