Aanpassingen zorgverzekering 2016

In 2016 verandert er weer het één en het ander aan de zorgverzekering. De veranderingen zijn veel minder groot dan het zich eerst liet aanzien (het plan van de budgetpolis is afgeschoten), maar toch zijn er een aantal aanpassingen. Zo zijn de premies weer duurder geworden. Hier een overzicht van de veranderingen aan de zorgverzekering 2016:

Eigen risico stijgt met 10 euro per jaar
Het minimale verplichte eigen risico stijgt van 375 naar 385 euro per jaar.

Daarmee stijgt ook het maximale eigen risco met een tientje maar 885 euro per jaar (het maximale vrijwillig eigen risico blijft 500 euro)

Zorgpremie wordt duurder
In 2016 wordt de zorgpremie wederom duurder. Hoeveel, dat verschilt per verzekeraar. De verwachting van het Ministerie van Volksgezondheid was dat de premie gemiddeld met 85 euro per jaar zou stijgen. Dit lijkt echter iets minder te worden. Voor 19 november 2015 moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend maken, dan weten we het.

Meer zorgtoeslag in 2016
De premie gaat omhoog, maar de zorgtoeslag gelukkig ook. Mensen die recht op zorgtoeslag hebben krijgen in veel gevallen 71 euro per jaar extra.

Sportarts in basisverzekering
De sportarts zit vanaf 1 januari 2016 in de basisverzekering.

Gehoortoestel voor kinderen
Kinderen tot en met 18 jaar hoeven vanaf 2016 geen eigen bijdrage meer te betalen bij de aanschaf van een gehoortoestel.

Prenatale chirurgie bij open ruggetje komt in basisverzekering
Het opereren van foetussen met een open rug wordt onder bepaalde voorwaarden door de basisverzekering 2016 vergoed. Deze operatie kan alleen plaatsvinden in Leuven (België).

Chronische hepatitis C in basisverzekering
Er komen uitgebreidere vergoedingen medicijnen tegen chronische hepatitis C in de basisverzekering 2016.

Toegevoegde medicijnen en behandelingen
De behandeling TIL (tumor infiltrerende lymfocyten), een behandeling voor patiënten met een uitgezaaid melanoom, wordt toegevoegd aan de basisverzekering 2016.

Het medicijn Belimumab (een geneesmiddel voor de ziekte SLE aan het afweersysteem) wordt vanaf 2016 door de basisverzekering vergoed.

Ruimere vergoedingen prenatale testen buitenland
De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) en vervolgtesten worden vanaf 2016 ook vergoed als deze in het buitenland plaatsvinden, ook zonder combinatietest en bij een positieve uitslag.

Bugetpolis gaat niet door
De door de minister aangekondigde beperkingen op het gebied van vrije artsenkeuze in 2016 zijn niet doorgegaan. Er zou een budgetpolis komen waarin alleen zorg door gecontracteerde hulpverleners vergoed zou worden, maar dit plan is tegengehouden door de Eerste Kamer.