Keuzestress: Nederland kent 59 basisverzekeringen

Keuzestress valt duidelijk niet onder de dekking van de zorgverzekering. Momenteel kun je in Nederland kiezen uit 59 verschillende basisverzekeringen. Onnodig, want de dekking van een basisverzekering is in principe altijd gelijk.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het aanbod in kaart gebracht en komt tot 59 verschillende basisverzekeringen bij 11 verschillende zorgverzekeraars en labels. Deze bieden vaak meerdere basisverzekeringen aan, met minimale verschillen (vaak bestaande uit extra service) waarvoor dan wel extra betaald moet worden.

23 van de basisverzekeringen zijn vrijwel gelijk aan een andere basisverzekering binnen het concern. Vaak verschillen er maar 2 zaken, de naam en (ernstiger) de prijs.

De keuze uit zorgverzekeraars is veel minder groot dan de meeste mensen denken. Hieronder een paar voorbeelden.

Achmea zorgverzekering
Achmea is met 5 miljoen verzekerden de grootste zorgverzekeraar van Nederland. Als je bij Zilveren Kruis, FBTO, Avero, Interpolis bent verzekerd heb je een Achmea zorgverzekering. Ook de zorgverzekering van De Friesland die in het noorden van het land zo populair is, is in feite gewoone en Achmea zorgverzekering.

VGZ zorgverzekering
Een VGZ zorgverzekering is een VGZ zorgverzekering, maar een zorgverzekering bij Zekur, UMC, Univé of Bewuzt is dat in principe ook. VGZ is met in totaal 4 miljoen verzekerden de op één na grootste zorgverzekeraar van Nederland.

CZ zorgverzekering
De nummer drie is de CZ groep met de CZ zorgverzekering, maar ook met OHRA, Nationale Nederlanden en Just. Goed voor 3,5 verzekerde Nederlanders.

Menzis zorgverzekering
De nummer vier van Nederland is Menzis met 2,3 miljoen klanten. Deze kunnen bij Menzis zelf verzekerd zijn, maar ook bij HEMA of Anderzorg.

Meer zorgverzekeringsmaatschappijen
En zo zijn er nog meer zorgverzekeraars met meerdere labels zoals DSW (InTwente, Stad Holland), ONVZ (VvAA, PNOzorg), ASR (Ditzo, De Amersfoortse), ENO (Zorgdirect, Salland) en Ipriq (Promovendum, Besured, National Academic) en Zorg en Zekerheid (AZVZ).

Dus laat u niet teveel door namen en labels leiden en kies via een nuchter vergelijk van zorgverzekeringen de zorgverzekering die bij u past met de meest gunstige prijs.