Kijk uit voor de kloonpolis

Op het eerste gezicht zijn er ruim 50 verschillende zorgverzekeraars. In de praktijk zijn dat er echter maar een handjevol. Veel zorgverzekeraars vallen namelijk onder één verzekeringsmaatschappij. Zo vallen Zilveren Kruis, FBTO, Avero en De Friesland allemaal onder Achmea, en de CZ, OHRA en DeltaLoyd zorgverzekeringen zijn allemaal van de CZ Groep.

Dat is vaak te merken aan het aanbod van deze zorgverzekering. Er zijn veel overeenkomsten in de merken van de verschillende merken. Zo bieden verzekeraars onder verschillende merken dezelfde zorgverzekering aan, maar dan vaak wel tegen heel andere tarieven. Hoewel dit wettelijk niet toegestaan is.

De Consumentenbond protesteert hiertegen. Van de 58 basisverzekeringen zijn er maar 31 verschillend, en bij de 31 zitten dan ook nog zorgverzekeringen die slechts op kleine details afwijken. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit heeft eerder al geprotesteerd.

Als voorbeeld van zo’n “kloonpolis” noemt de Consumentenbond de CZ zorgkeuzepolis die gelijk is aan de zorgverzekeringen van zusterbedrijf OHRA. Het enige verschil is dat de OHRA zorgverzekering 175 euro per jaar goedkoper is.

Doe daarom altijd een vergelijking zorgverzekeringen 2018 als u een zorgverzekering kiest. U geeft dan op wat u eist en wenst en u krijgt een overzicht van de goedkoopste zorgverzekeringen die daarbij aansluiten. Zo vallen de duurdere zorgverzekeringen vanzelf af.