Middel tegen kanker, nivolumab, niet vergoed

Imuumtherapie met het kostbare medicijn nivolumab zal niet door de zorgverzekering vergoed worden. Nivolumab wordt ingezet nadat een tumor operatief is verwijderd. Door immuuntherapie met nivolumab neemt de kans dat de kanker terugkomt af met circa 20 procent.

Nivolumab is een immuuntherapeuticum die het afweersysteem van de patiënt versterkt waardoor het zich krachtig te weer kan stellen tegen onder andere bedreigende kankercellen en tumoren. De ontwikkelaars van dit middel tegen kanker zullen de Nobelprijs voor Geneeskunde 2018 gaan ontvangen. De therapie is gericht op patiënten met een uitgezaaid melanoom, een levensbedreigende vorm van huiskanker.

Wie nu een nivolumab behandeling wil ondergaan moet uitwijken naar ziekenhuizen in België of Duitsland en daar zelf de behandeling betalen. Deze kost zo’n 80.000 euro.

Het besluit is genomen door de Commissie BOM (Beoordeling Oncologische Middelen) van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO). Deze commissie adviseert de zorgverzekeraars over de effectiviteit van geneesmiddelen tegen kanker. Het kankermiddel komt niet voor vergoeding in aanmerking omdat er slechts 2 jaar ervaring mee is opgedaan. Dan zou 5 jaar moeten zijn om voor vergoeding in aanmerking te komen.

Het besluit om nivolumab niet via de zorgverzekering te vergoeden is zeer onverwachts. Diverse specialisten hebben hun patiënten eerder de hoop gegeven dat ze deze behandeling konden ondergaan. Drie- tot vijfhonderd patiënten met een uitgezaaid melanoom zouden deze behandeling op korte termijn ondergaan.

 

dokter voorlichting