Record aantal overstappers zorgverzekering verwacht

Overstappen naar een andere zorgverzekering gaat het helemaal worden eind 2018. Dat voorspelt de Zorgwijzer na een onderzoek onder bijna 2500 personen. 7,3 procent verwacht over te stappen. Dat lijkt niet veel, maar dat gaat landelijk om 1,25 miljoen Nederlanders. Dat is een record. Nooit eerder wisselde zoveel mensen van zorgverzekering.

 

Stijging zorgpremie lokt overstappen uit

Een reden is niet moeilijk om te raden. De premies van de zorgverzekering 2019 zullen flink stijgen, en als ze bericht krijgen dat hun zorgverzekering duurder wordt gaan veel mensen naar alternatieven kijken. Bij een gelijk blijvende premie zou dat veel minder het geval zijn.

Of je nu duur of goedkoop verzekerd bent, als je zorgverzekeringen gaat vergelijken blijkt bijna altijd dat het goedkoper of beter kan. Met hun prijsverhogingen lokken de zorgverzekeraars dus overstappen uit.

 

Veel collectieve verzekeringen vervallen

Maar volgens het onderzoek van de Zorgwijzer is er nog een reden. In 2019 gaan er veel collectieve zorgverzekeringen vervallen. Zo stopt Menzis met de collectieve FNV zorgverzekering die tienduizenden deelnemers heeft. Ook vervallen bij gemeentes de zorgverzekeringen voor minima die veelal door Menzis of Zilveren Kruis werden verzorgd. Veel deelnemers aan deze collectieve verzekeringen zullen in 2019 voor een andere zorgverzekeraar kiezen.

 

Een record aantal overstappers

De verwachte 7,3 procent overstappers is een record. Normaal ligt dit aantal tussen de 6 en 7 procent. Afgelopen jaar maakte 6,2 procent van de Nederlanders een overstap naar een andere zorgverzekeraar.

 

overstappen zorgverzekering