Veranderingen zorgverzekering 2019

Ieder jaar vinden er aanpassingen op de zorgverzekering plaats. Zo zijn er ook voor de zorgverzekering 2019 veranderingen. Wat verandert er in 2019 allemaal. Hier vindt U een kort puntsgewijs overzicht.

Financieel

  • De zorgpremie gaat omhoog. Het kabinet voorspelde een prijsstijging van de basisverzekering van 10 euro per maand maar waarschijnlijk valt dat wat lager uit. Uiterlijk 12 november moeten de zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2019 bekend gemaakt hebben. Maar hoe dan ook, de zorgverzekering zal in 2019 duurder worden.
  • Voor mensen met een laag inkomen wordt dat gecompenseerd met de zorgtoeslag. Deze bedragen zijn wel bekend. Voor huishoudingen van meerdere personen kan de toeslag tot wel 290 euro per jaar stijgen. Voor éénpersoons-huishoudingen met 100 euro. De precieze toename hangt van meerdere factoren af. Op de website van de Belastingdienst kunt u een berekening doen.
  • Het verplicht eigen risico blijft in 2019 gelijk (385 euro)

Dekking basispakket

  • Paracetamol, vitaminen en mineralen die vrij verkrijgbaar zijn (bijvoorbeeld bij de drogist of in een supermarkt) worden niet langer door de basisverzekering vergoed.
  • In 2019 is er meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg voor mensen met overgewicht en obesitas. Deze kunnen door de huisarts worden doorverwezen naar een GLI-programma (Gecombineerde Leefstijl Interventie) voor voorlichting over voeding, eetgewoontes en beweging. Doel is een gezondere levensstijl die leidt tot minder zorgkosten.
  • Bijbetaling voor sommige geneesmiddelen krijgt in 2019 een maximum van 250 euro per jaar.
  • Zittend ziekenvervoer. wordt in 2019 eerder door de basisverzekering vergoed. Zittend ziekenvervoer is vervoer (anders dan in een ambulance) naar onderzoek, consulten en controles die met een behandeling te maken hebben.
  • Oefentherapie bij de longziekte COPD wordt in 2019 door de basisverzekering vergoed. In het eerste jaar is er wel een maximum van 70 behandelingen. Daarna is het aantal te declareren behandeling afhankelijk van de ernst van de COPD. (Nu moeten de 21 eerste behandelingen nog zelf betaald worden).
  • Het middel Belimumab, voor patiënten met auto-antilichaamspositieve systematische lupus erythematosus (SLE), wordt in 2019 definitief vergoed door de basisverzekering. Tot nu toe was dat een voorwaardelijke regel om het middel in de praktijk te testen.

zorgverzekering 2019