Verkapte verhoging zorgverzekering: Collectieve korting nog maar maximaal 5%

Dat de zorgverzekering in 2020 behoorlijk duurder wordt is bij iedereen wel bekend, maar voor het merendeel van de Nederlanders is de premiestijging nog hoger dan op het eerste gezicht lijkt. De meeste Nederlanders maken namelijk gebruik van een collectieve verzekering, en daarvan daalt de maximaal te geven korting van 10 procent naar 5 procent. Dat is een verschil van 70 a 80 euro per jaar. Dat is twee keer zoveel als de verwachte premiestijging!

Voor 2 op de 3 Nederlanders betreft dit een flinke kostenstijging nog bovenop de bekende premiestijging.

Collectieve zorgverzekering? Vergelijken is extra verstandig
Het Nibud adviseert daarom iedereen met een collectieve zorgverzekering goed hun zorgverzekering te vergelijken. De kans dat de huidige zorgverzekering in 2020 duurder wordt dan andere vergelijkbare zorgverzekeringen zonder collectieve korting is namelijk zeer groot. Overstappen kan dus dit jaar extra interessant zijn.

Nadelig voor twee op de drie Nederlanders
Twee op de drie Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Meestal via hun werkgever, maar ook via patiëntenverenigingen, ouderenbonden, sportverenigingen of door het online afsluiten van een zorgverzekering (online collectief).

Voordeel: Meer duidelijkheid
De overheid wil graag van collectieve zorgverzekeringen af om meer duidelijkheid te scheppen in de tarieven en een betere vergelijking van prijzen mogelijk te maken. Voor de consumenten lijkt deze maatregel echter alleen maar hogere zorgkosten op te leveren.