Waarom kan de zorgpremie omlaag volgens DSW?

Het verplichte eigen risico op de zorgverzekering moet omhoog naar 400 euro per jaar of anders moet er een premieverhoging komen. Dat horen we al maandenlang. Maar nu heeft DSW ineens aangekondigd in 2018 niet alleen een lagere premie voor zijn zorgverzekering te vragen, maar ook zelfstandig het eigen risico met een tientje te verminderen. Maar waarom kan de zorgpremie volgens DSW dan wel omlaag?

Minder hoge stijging lonen in de zorg

Volgens DSW kloppen de berekeningen van de andere verzekeraars en de overheid niet. Vooral de stijging van de loonkosten waarvan uitgegaan is, is veel te hoog. En dat maakt veel uit want het aandeel van de loonkosten in de totale zorgkosten bedraagt 70 procent.

Ook zet DSW meer van zijn financiële reserves in om de zorgkosten voor de consument te verlagen.

Subsidie overheid

Volgens DSW topman Chris Oomen kan hun al verlaagde premie nog lager worden omdat een eenmalige bijdrage van de overheid van 150 miljoen aan de zorgverzekeraars niet in hun huidige premieberekening is meegenomen. Door deze subsidie ten goede te laten komen van de klanten zou de premie nog eens 1 euro per maand lager kunnen.

12 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor de zorgverzekering bekend hebben gemaakt. In de kamer is er op 26 september een debat over het al dan niet verhogen van het eigen risico bij de zorgverzekering 2018.