Waarom veranderen zo veel mensen van zorgverzekering?

Het is de verwachting dat voor de zorgverzekering 2019 een record aantal mensen van zorgverzekeraar gaat wisselen. Maar wat is de aanleiding van al dit overstappen? Zorgwijzer.nl zocht het uit, vroeg het aan 2.471 personen (waarvan 7,3% wil overstappen) en stelde een top vijf samen met redenen om voor 2019 van zorgverzekering te wisselen.

Hieronder deze top vijf. Er konden meerdere redenen om over te stappen worden aangegeven.

  1. Voor 70,2% van de overstappers is de hoogte van de premie de reden om van zorgverzekeraar te wisselen. Niet verwonderlijk omdat in 2019 de zorgpremie stijgt en dan gaan mensen zorgverzekeringen vergelijken. Men denkt zich elders goedkoper te kunnen verzekeren, en in de meeste gevallen is dat ook zo.
  2. Bijna de helft van de mensen (47,5%) die willen overstappen doet dan omdat hun zorgbehoefte veranderd. Ze hebben bijvoorbeeld een tandartsverzekering of verzekering voor fysiotherapie nodig, of ze verwachten een andere vorm van zorg waarvoor ze onvoldoende verzekerd zijn. Ook dit is een goede reden om te vergelijken, want bij een andere zorgbehoefte kan een heel andere zorgverzekering veel interessanter zijn.
  3. Bij 44,8% verandert de zorgvraag niet zo zeer, maar ze zijn ontevreden over de huidige dekking of voorwaarden van hun zorgverzekering. Ze zoeken bij een andere zorgverzekeraar een betere kwaliteit of een betere vergoeding.
  4. In 2019 gaan er veel collectieve verzekeringen verdwijnen. 26,5% wil daarom overstappen omdat hun huidige zorgverzekering dan niet meer bestaat.
  5. Bijna een kwart (24,3%) is dusdanig ontevreden over de klantenservice van de huidige zorgverzekeraar dat dit een reden is om te kiezen voor een andere verzekeraar.