Zorgverzekering 2021: Dit verandert!

De eerste wijzigingen betreft de zorgverzekering 2021 zijn bekend gemaakt op Prinsjesdag. Dit zijn de veranderingen:

Hogere zorgpremie 2021
Laten we maar gelijk beginnen met het slechtste nieuws, al is dat niet onverwacht. De premie zorgverzekering 2021 zal stijgen. De verwachte stijging is 59 euro per jaar (5 euro per maand). Maar pas op, dit is een schatting de zorgverzekeraars bepalen zelf hun premie, en de stijging zal daarom per verzekeraar verschillen.

Gelukkig stijgt het eigen risico niet. Dit mogen de verzekeraars niet zelf bepalen en de overheid heeft bepaald dat het eigen risico gelijk blijft.

Hogere zorgtoeslag 2021
De nieuwe zorgtoeslag is wel definitief, en ook deze is in navolging van de premiestijging ook hoger. De verhoging is 44 euro voor een eenpersoons huishouden en 99 euro voor een meerpersoonshuishouden. De vergoeding voor een eenpersoons huishouden gaat dus waarschijnlijk negatief uitvallen.

Herstel corona
Nieuw in de basisverzekering is herstelzorg na corona. Heeft u corona gehad? Dan worden de kosten voor ernstige klachten die daarna optreden verzorgd.

Geen eigen risico medische kosten orgaandonatie
Over medische kosten die voortkomen uit orgaandonatie hoeft u vanaf 2021 geen eigen risico meer te betalen.

Hoge fysio vergoeding
Het aantal vergoedingen fysiotherapie en oefentherapie voor COPD subcategorie B2 patienten wordt verhoogd naar maximaal 70 behandelingen (eerste jaar) en maximaal 52 behandelingen (tweede jaar). Voor B1 patiënten verandert dit niet.

Geneeskundige zorg en vervoer diverse specifieke groepen
Voor verschillende groepen patiënten wordt de geneeskundige hulp vanaf 2021 door de basisverzekering gedekt. Het gaat daarbij om de volgende groepen:

  • Ouderen met complexe aandoeningen
  • Mensen met niet aangeboren hersenletsel
  • Mensen met een verstandelijke beperking
  • Mensen met de Ziekte van Parkinson, de Ziekte van Huntington, Multiple Sclerose en andere chronisch progressieve degeneratieve aandoeningen.

Indien de dagbehandeling onderdeel is van een zorgprogramma bij chronisch progressieve degeneratieve aandoeningen, niet-aangeboren hersenletsel of in verband met een verstandelijke beperking? Dan wordt het vervoer van en naar de dagbehandeling ook door de basisverzekering vergoed.

Meer medici die mogen verwijzen
De klinisch technoloog en ortophist bij oogzorg mogen vanaf 2021 doorverwijzen. Dat geldt ook voor de specialist ouderenzorg voor geriatrische revalidatiezorg.