Honderdduizenden mensen hebben problemen met het betalen van de eigen risico van de zorgverzekering. Dagelijks vragen honderden mensen hun zorgverzekeraar om een betalingsregeling.
De valkuil van een hoger eigen risico
De eigen bijdrage aan de zorg bedraagt minimaal 385 euro per volwassene. Dat bedrag kan nog met vele honderden euro’s worden verhoogd (tot maximaal 885 euro), waarbij de zorgverzekeraars u dan belonen met een lagere zorgpremie per maand. Voor mensen in financiële problemen klinkt dat aantrekkelijk. Hun maandelijkse kosten voor de zorgverzekering dalen immers sterk. Maar ze zijn dan ook een stuk minder goed verzekerd. Worden er medische kosten gemaakt, dan moeten ze vele honderden euro’s meer zelf bijdragen dat dat ze alleen de wettelijk verplichte eigen bijdrage van 385 moeten ophoesten.
Voorkom problemen en stel de eigen bijdrage niet te hoog, of reserveer hier geld voor. Hoe u een zo goedkoop mogelijk zorgverzekering kunt afsluiten met een zo laag mogelijke eigen risico kunt u makkelijk nagaan bij één van de beste productvergelijkers voor het vergelijken van zorgverzekeringen.
In de problemen door de rekening van de eigen bijdrage
De wettelijke eigen bijdrage van 385 euro op de zorgverzekering is door de overheid ingesteld om te voorkomen dat mensen te snel van de zorg gebruik maken. In de praktijk brengt deze verplichting veel mensen in de problemen omdat ze wel rekening houden met de vaste lasten van de maandelijkse zorgpremie maar niet met de vaak onverwachts en ongelegen uitkomende kosten van de eigen bijdrage.
De ellende kan nog groter worden omdat zorgverzekeraars de zorgpremie met wel 30% mogen verhogen als de verzekeraar als wanbetaler te boek staat. Het is dus heel belangrijk meteen de zorgverzekeraar te contacten als de zorgpremie of eigen bijdrage niet betaald kan worden. In dat geval is de zorgverzekeraar namelijk verplicht zijn best te doen om een betalingsregeling te treffen.
TIP: Doe altijd een productvergelijk voor u een zorgverzekering afsluit en ga daarbij uit van een redelijk eigen risico.