Hoe zit het met de vergoeding voor anticonceptie door de zorgverzekering? Wordt de pil vergoed? Dat zijn vragen die vaak gesteld wordt. Daarom hier informatie over de vergoeding van de verschillende vormen van anticonceptie door de zorgverzekeringen.
Anticonceptie en de zorgverzekering
Welke anticonceptie valt onder de basisverzekering van de zorgverzekering? En voor welke anticonceptie dient u zich aanvullend te verzekeren. Hieronder een overzicht.
Anticonceptie onder de 21 jaar
Onder de 21 jaar valt anticonceptie in de basisverzekering. Onder de 21 jaar is anticonceptie dus gratis. Deze kosten vallen wel onder het eigen risico.
Anticonceptie boven de 21 jaar
Anticonceptie zit al enige jaren niet meer in de basisverzekering voor vrouwen boven de 21 jaar. U kunt zich wel aanvullend voor anticonceptie verzekeren. De dekkingen en vergoedingen verschillen per verzekeraar en per zorgverzekering, maar ook per soort anticonceptie.
In het bovenaan genoemde overzicht met vergoedingen anticonceptie vind u alle dekkingen per zorgverzekeraar, per zorgverzekering en van ieder soort anticonceptie middel.
Vergoeding sterilisatie
Sterilisatie, zowel voor mannen als voor vrouwen, wordt ook niet vergoed door de basisverzekering. Ook voor sterilisatie dienen vrouwen en mannen zich aanvullend te verzekeren.
En ook de vergoeding voor sterilisatie kan per zorgverzekeraar en per zorgverzekering sterk verschillen.
Welke zorgverzekering is voor u interessant? Welke zorgverzekering dekt de anticonceptie of sterilisatie die u wenst? En welke geschikte zorgverzekering is voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering? Dat kun je makkelijk achterhalen met een zorgverzekering vergelijk.
Vergoeding de pil
De Diane 35 pil wordt sinds 1 januari 2014 niet meer vergoed omdat deze heel vaak wordt voorgeschreven als geneesmiddel tegen acne maar dan ook als anticonceptiemiddel wordt gebruikt.
Omdat anticonceptie voor 21 plussers niet vergoed wordt heeft de overheid besloten de Diane 35 pil in geen enkel geval meer te vergoeden.
Voor vergoeding van de pil moet u zich dus aanvullend verzekeren. In het overzicht vergoedingen anticonceptie per zorgverzekering kunt u precies zien welke zorgverzekering de pil vergoed, en tegen welke vergoeding.
Aanvullende verzekering niet altijd goedkoper
Als u zich aanvullend verzekerd voor anticonceptie bereken dan eerst of dit wel de moeite waard is. Vaak zijn de kosten van de anticonceptie namelijk niet zo hoog, en als je niet uitkijkt betaalt u op jaarbasis meer aan extra zorgpremie.
Kijk dus goed of de vergoedingen voor anticonceptie de moeite waard zijn als u zich daar aanvullend voor wil verzekeren. Als de dekking voor anticonceptie al in een pakket zitten dat u toch al wil afsluiten is dit een mooi extraatje. Alle prijzen en vergoedingen anticonceptie vindt u in het bovenaan genoemde overzicht met vergoedingen en prijzen anticonceptie verzekeringen per zorgverzekering.
Wat valt er onder anticonceptie?
Er zijn vele vormen van anticonceptie. Hieronder vindt u een overzicht van de anticonceptiemiddelen die we in Nederland kennen en die door de zorgverzekering vergoed worden als u zich daar aanvullend voor verzekerd.
- De Pil: De anticonceptiepil, of kortweg “de pil”. is de meest voorkomende manier om zwangerschap te voorkomen.
- De pleisterpil: De Evrapleister is een pil in de vorm van een pleister waarvan de stoffen via de huid in het lichaam komen.
- De prikpil: Hierbij worden de hormonen met een injectie ingebracht. Dit gebeurt eens in de drie maanden.
- Het condoom: Ook het condoom wordt veel gebruikt. Met het condoom heeft u niet te maken met hormonen die aan je lichaam worden toegevoegd en het condoom beschermt tevens tegen seksueel overdraagbare ziektes. Toch wordt het condoom in tegenstelling tot andere anticonceptiemiddelen zelden vergoed door aanvullende zorgverzekeringen.
- Het pessarium: Een rubberen vlies waarmee u de baarmoedermond afsluit. Evenals het condoom gebruikt u deze alleen als je seks hebt en komen er geen hormonen aan te pas. Een zaaddodend middel is wel nodig. Ook het pessarium wordt zelden vergoed.
- Het spiraaltje: Het Mirenaspiraal is een spiraal dat voor de ingang van de baarmoeder wordt aangebracht. Dit spiraal houdt zaadcellen tegen en geeft tevens hormonen af (zoals bij de pil). Er is ook een koperspiraal dat koper bevat.
- De Nuvaring: Ring die u zelf één keer per maand in de vagina aanbrengt. Evenals het spiraal geeft deze een kleine hoeveelheid hormonen af.
- Inplanon: Een anticonceptiestaafje dat onder uw huid wordt aangebracht en hormonen afgeeft.
- Sterilisatie: Operatie waarbij u onvruchtbaar wordt gemaakt. Kan bij mannen en vrouwen.
Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.
Zie ook: Meer vergoedingen zorgverzekering
Samenvatting:
Hier kunt u lezen hoe het is gesteld met de vergoeding anticonceptie door de zorgverzekering. Wordt de pil vergoed? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. Tot 21 jaar wordt anticonceptie, waaronder de pil, door de basisverzekering vergoed. Daarna moet u zich voor de pil en andere anticonceptie aanvullend verzekeren. Welke zorgverzekering voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is (met de dekking voor anti conceptie en andere gewenste dekkingen) kunt u makkelijk achterhalen met een zorgverzekering vergelijking.