Vergoeding anticonceptie zorgverzekering

Hoe zit het met de vergoeding voor anticonceptie door de zorgverzekering? Wordt de pil vergoed? Dat zijn vragen die vaak gesteld wordt. Daarom hier informatie over de vergoeding van de verschillende vormen van anticonceptie door de zorgverzekeringen.

Overzicht vergoeding anticonceptie per zorgverzekering

Iedere zorgverzekeraar heeft weer een andere vergoeding voor anticonceptie middelen. En ook binnen hun aanvullende verzekeringen kunnen er verschillen zijn. Kijk in het overzicht vergoedingen anticonceptie per zorgverzekering voor een handig overzicht voor wie wat vergoedt.

Anticonceptie en de zorgverzekering

Welke anticonceptie valt onder de basisverzekering van de zorgverzekering? En voor welke anticonceptie dient u zich aanvullend te verzekeren. Hieronder een overzicht.

Anticonceptie onder de 21 jaar
Onder de 21 jaar valt anticonceptie in de basisverzekering. Deze kosten vallen wel onder het eigen risico.

Anticonceptie boven de 21 jaar
Anticonceptie zit al enige jaren niet meer in de basisverzekering voor vrouwen boven de 21 jaar. U kunt zich er wel aanvullend voor verzekeren. De dekkingen en vergoedingen verschillen per verzekeraar en per verzekering, maar ook per soort anticonceptie. In het bovenaan genoemde overzicht met vergoedingen anticonceptie vind u alle dekkingen per zorgverzekeraar en per zorgverzekering.

Sterilisatie
Sterilisatie, zowel voor mannen als voor vrouwen, wordt ook niet vergoed door de basisverzekering. Ook voor sterilisatie dienen vrouwen en mannen zich aanvullend te verzekeren. Ook de vergoeding voor sterilisatie kan per zorgverzekeraar en per zorgverzekering sterk verschillen. Kijk in overzicht vergoeding sterilisatie door de zorgverzekering voor alle vergoedingen per zorgverzekering.

Diane 35 pil
De Diane 35 pil wordt sinds 1 januari 2014 niet meer vergoed omdat deze heel vaak wordt voorgeschreven als geneesmiddel is tegen acne maar dan ook als anticonceptiemiddel wordt gebruikt. Omdat anticonceptie voor 21 plussers niet vergoed wordt heeft de overheid besloten de Diane 35 pil in geen enkel geval meer te vergoeden.

Aanvullende verzekering niet altijd goedkoper
Als u zich aanvullend verzekerd voor anticonceptie bereken dan eerst of dit wel de moeite waard is. Vaak zijn de kosten van de anticonceptie namelijk niet zo hoog, en als je niet uitkijkt betaalt u op jaarbasis meer aan extra zorgpremie. Kijk dus goed of de vergoedingen voor anticonceptie de moeite waard zijn als u zich daar aanvullend voor wil verzekeren. Als de dekking voor anticonceptie al in een pakket zitten dat u toch al wil afsluiten is dit een mooi extraatje.

Wat valt er onder anticonceptie?

Er zijn vele vormen van anticonceptie. Hieronder vindt u een overzicht van de anticonceptiemiddelen die we in Nederland kennen.

  • De Pil: De anticonceptiepil, of kortweg “de pil”. is de meest voorkomende manier om zwangerschap te voorkomen.
  • De pleisterpil: De Evrapleister is een pil in de vorm van een pleister waarvan de stoffen via de huid in het lichaam komen.
  • De prikpil: Hierbij worden de hormonen met een injectie ingebracht. Dit gebeurt eens in de drie maanden.
  • Het condoom: Ook het condoom wordt veel gebruikt. Met het condoom heeft u niet te maken met hormonen die aan je lichaam worden toegevoegd en het condoom beschermt tevens tegen seksueel overdraagbare ziektes. Toch wordt het condoom in tegenstelling tot andere anticonceptiemiddelen zelden vergoed door aanvullende zorgverzekeringen.
  • Het pessarium: Een rubberen vlies waarmee u de baarmoedermond afsluit. Evenals het condoom gebruikt u deze alleen als je seks hebt en komen er geen hormonen aan te pas. Een zaaddodend middel is wel nodig. Ook het pessarium wordt zelden vergoed.
  • Het spiraaltje: Het Mirenaspiraal is een spiraal dat voor de ingang van de baarmoeder wordt aangebracht. Dit spiraal houdt zaadcellen tegen en geeft tevens hormonen af (zoals bij de pil). Er is ook een koperspiraal dat koper bevat.
  • De Nuvaring: Ring die u zelf één keer per maand in de vagina aanbrengt. Evenals het spiraal geeft deze een kleine hoeveelheid hormonen af.
  • Inplanon: Een anticonceptiestaafje dat onder uw huid wordt aangebracht en hormonen afgeeft.
  • Sterilisatie: Operatie waarbij u onvruchtbaar wordt gemaakt. Kan bij mannen en vrouwen.

Samenvatting:
Hier kunt u lezen hoe het is gesteld met de vergoeding anticonceptie door de zorgverzekering. Wordt de pil vergoed? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. Tot 21 jaar wordt anticonceptie, waaronder de pil, door de basisverzekering vergoed. Daarna moet u zich voor de pil en andere anticonceptie aanvullend verzekeren. Welke aanvullende zorgverzekering de pil en andere anti conceptie vergoed kunt u vinden in het bovenaan genoemde overzicht vergoedingen anticonceptie per zorgverzekering.