Vrije keuze bij zorgverzekering

Zorgverzekeringen heb je in drie soorten. Je had al met en zonder vrije keuze van zorgverlener, en daar is meer recent ook de budgetverzekering bij gekomen, met nog minder vrije keuze. Dit geldt voor zowel de basisverzekering als  voor de aanvullende pakketten.

Bij de meest goedkope zorgverzekeringen heeft u geen vrije keuze van ziekenhuis of andere zorgverlener. U dient gebruik te maken van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Tenminste als u uw zorgkosten volledig vergoed wilt zien. Dit is de prijs die u betaalt voor een lagere zorgpremie.

TIP: Wilt u weten welke zorgverlener een contract heeft met welke zorgverzekeraar? Dat kunt u hier nagaan.

 

Restitutieverzekering

Bij de restitutieverzekering betaalt u meer zorgpremie maar kunt zelf uw arts, ziekenhuis of specialist kiezen. Als er geen overeenkomst is tussen zorgverzekeraar en zorgverlener schiet u het bedrag voor en declareert dat bij uw zorgverzekering, Vandaar de naam restitutieverzekering. Maar de zorgverzekeraar mag u bij de zorgverzekering niet verplichten voor een andere behandelaar te kiezen.

 

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering worden niet alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Gaat u naar een ziekenhuis, arts of specialist? Dan dient u bij een naturaverzekering eerst na te gaan of u de kosten wel volledig vergoed krijgt. Dit geldt overigens niet voor spoedeisende hulp!

De “straf” als u naar een niet aangesloten zorgverlener gaat is dat u slechts een deel van de zorgkosten vergoed krijgt (minimaal 75%). Aanvankelijk zouden er in 2016 door een aanpassing in de Zorgverzekeringswet zelfs zorgverzekeringen komen waarbij u niet-gecontracteerde zorg helemaal niet meer vergoed krijgt. Dat wetsvoorstel is gelukkig in de Eerste Kamer gesneuveld.

Bij een naturaverzekering zijn overigens wel de meeste goede zorgverleners bij de meeste zorgverzekeraars aangesloten. Het zal bijvoorbeeld niet snel voorkomen dat je naar een ander ziekenhuis moet uitwijken. Het verschil zit hem meer in de “kleinere” therapeuten en zorgverleners. Daarom is de naturaverzekering de meest populaire zorgverzekering

 

Budget zorgverzekering

De budgetverzekering kun je zien als een naturaverzekering met nog minder keuze. Bij een budgetverzekering is het aanbod aan zorgverleners nog kleiner, ook voor wat betreft grotere zorgaanbieders, en de vergoedingen die je krijg als je toch naar een niet aangesloten zorgverlener gaat zijn lager dan bij een naturaverzekering.

De budget zorgverzekering wordt door experts vaak afgeraden omdat deze voor onverwacht hoge kosten kan zorgen.

 

Zorgverzekeraars met vrije keuze

De meeste zorgverzekeraars bieden zowel een naturaverzekering als een duurdere restitutieverzekering aan. Het aantal budget zorgverzekeringen is wat minder groot.

Maar er zijn ook zorgverzekeraars die altijd een vrije zorgkeuze bieden, dus alleen een restitutiepolis hebben. Daar betaalt u dus niet meer voor vrije keuze van zorg. Hou daar rekening mee met het vergelijken van premies (tip: gebruik een zorgverzekeringsvergelijker, daar kunt u dit opgeven).