Vrije keuze bij zorgverzekering

Zorgverzekeringen heb je in twee soorten. Met en zonder vrije keuze van zorgverlener. Dit geldt voor zowel de basisverzekering als de aanvullende pakketten.

Bij de meest goedkope zorgverzekeringen heeft u geen vrije keuze van ziekenhuis of andere zorgverlener. U dient gebruik te maken van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Tenminste als u uw zorgkosten volledig vergoed wilt zien. Dit is de prijs van een lagere zorgpremie.

TIP: Wilt u weten welke zorgverlener een contract heeft met welke zorgverzekeraar? Dat kunt u hier nagaan.

Naturaverzekering

Deze goedkope zorgverzekeringen zonder keuzevrijheid worden naturaverzekeringen of gecontracteerde zorg genoemd. Gaat u naar een ziekenhuis, arts of specialist? Dan dient u bij een naturaverzekering eerst na te gaan of u de kosten wel volledig vergoed krijgt. Dit geldt overigens niet voor spoedeisende hulp!

De “straf” als u naar een niet aangesloten zorgverlener gaat is dat u slechts een deel van de zorgkosten vergoed krijgt (minimaal 75%). Aanvankelijk zouden er in 2016 door een aanpassing in de Zorgverzekeringswet zelfs zorgverzekeringen komen waarbij u niet-gecontracteerde zorg helemaal niet meer vergoed krijgt. Dat wetsvoorstel is gelukkig in de Eerste Kamer gesneuveld.

Restitutieverzekering

De tegenhanger van de naturaverzekering is de restitutieverzekering. Hierbij betaalt u meer zorgpremie maar kunt zelf uw arts, ziekenhuis of specialist kiezen. Als er geen overeenkomst is tussen zorgverzekeraar en zorgverlener schiet u het bedrag voor en declareert dat bij uw zorgverzekering, Vandaar de naam restitutieverzekering.

Zorgverzekeraars met vrije keuze

De meeste zorgverzekeraars bieden zowel een naturaverzekering als een duurdere restitutieverzekering aan. Maar er zijn ook zorgverzekeraars die altijd deze zorgkeuze bieden. Daar betaalt u dus niet meer voor vrije keuze van zorg. Hou daar rekening mee met het vergelijken van premies (tip: gebruik een zorgverzekeringsvergelijker, daar kunt u dit opgeven).

Voorbeelden van zorgverzekeraars met altijd een vrije keuze zijn OHRA, De Amersfoortse en DSW.