Wat is een zorgverzekering?

De zorgverzekering is een verzekering die de kosten van een medische behandeling, van medische hulpmiddelen en van andere medische kosten vergoed.

Wat zijn medische kosten?

Medische kosten kunnen ontstaan door ziekte, door een ongeval of door een aandoening, maar kunnen ook preventief zijn. Denk bij dat laatste aan een tandartscontrole. Ook de kosten door zwangerschap en plastische chirurgie worden gezien als medische kosten. Dit wil overigens niet zeggen dat al deze kosten ook (volledig) worden gedekt door de zorgverzekering.

Zorgverzekering of ziektekostenverzekering?

De zorgverzekering behelst dus veel meer dan alleen de kosten van ziek zijn. Vandaar dat men tegenwoordig ook spreekt van een zorgverzekering en niet meer zoals vroeger van een ziektekostenverzekering.

Zorgverzekering verplicht?

In Nederland is de zorgverzekering een verplichte verzekering. Dat is vastgelegd in de zorgverzekeringswet. Iedereen dient zich tegen ziektekosten te verzekeren. Veel werkgevers zijn zo vriendelijk een deel van de premie te betalen, maar in principe is iedere volwassenen verplicht om een basis ziektekostenverzekering af te sluiten.

Minderjarige kinderen

Minderjarige kinderen kunnen gratis worden meeverzekerd bij de ziektekostenverzekering van één van hun ouders. Deze ouder hoeft geen extra premie te betalen, maar het kind is wel volledig verzekerd conform de afgesloten verzekering. Kijk op minderjarige kinderen en de zorgverzekering voor meer informatie over dit onderwerp.

Basisverzekering en aanvullende verzekeringen

De basisverzekering van de ziektekostenverzekering is verplicht en bevat de meest belangrijke dekkingen. Daarnaast zijn er nog extra modules / aanvullende verzekeringen af te sluiten voor (uitgebreidere) dekking op bijvoorbeeld het gebied van alternatieve geneeswijzen, tandarts, fysiotherapie enz.

Acceptatieplicht

Naast de verzekeringsplicht voor de verzekerde is er ook een acceptatieplicht voor de verzekeraar. Deze moet iedere nieuwe klant minimaal een basispakket bieden tegen de normale prijs. Zo mag de verzekeraar geen klant afwijzen op medische gronden, bijvoorbeeld omdat deze chronisch ziek is en daarmee verliesgevend voor de verzekeraar.

Soorten zorgverzekeringen

Voor de ene zorgverzekering betaal je meer dan de andere. Waarom is dat? Vaak heeft dat met de keuzevrijheid te maken. Kijk bij soorten zorgverzekeringen voor meer informatie.