Wanneer mag u van zorgverzekering wisselen?

Van zorgverzekering mag u niet zomaar wisselen. In principe sluit je een zorgverzekering af en zit je er dan tot aan het eind van het jaar aan vast. Daarom is een zorgverzekering kiezen een serieuze zaak (het gaat om veel geld) waarover we je op deze website informeren.

Er zijn echter uitzonderlijke gevallen waarbij je wel tussentijds van zorgverzekering mag wisselen of waarbij u uw bestaande zorgverzekering mag aanpassen. Hieronder een overzicht:

Wisselen per 1 januari

Wisselen van zorgverzekering mag altijd aan het begin van het jaar. Je oude zorgverzekering moet u voor 1 januari opzeggen. Daarna heeft u tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Eventuele gemaakte kosten in januari worden door de nieuwe verzekeraar gedekt.

Als u 18 jaar wordt

Voor uw achttiende jaar bent u bijgeschreven op de polis van (één van) uw ouders. Zodra u achttien wordt moet u zichzelf verzekeren. Dit moet u doen met ingang van de eerste van de maand na uw achttiende verjaardag. De periode van uw verjaardag tot de eerste van de daaropvolgende maand bent u nog gewoon via uw ouder(s) verzekerd.

Echtscheiding of beëindigen partnerschap

Gaat u scheiden, of beëindigt u een geregistreerd partnerschap, en staat u bij uw (ex) partner op de polis bijgeschreven dan moet u van de polis af en zelf een zorgverzekering afsluiten. Daarbij kunt u ook kiezen voor een heel andere zorgverzekeraar.
Informatie echtscheiding en zorgverzekering

Een andere werkgever

Als u gaat werken bij een nieuwe werkgever waarvoor een werkgeverscollectief beschikbaar is mag u uw oude zorgverzekering opzeggen en gebruik maken van de zorgverzekering met werkgeverscollectiviteitskorting van uw nieuwe werkgever. Maar let op! Dit mag alleen als u bij uw oude zorgverzekering ook al gebruik maakte van een werkgeverscollectiviteit.

Aanpassing premie of polisvoorwaarden

Als de zorgverzekeraar gedurende het jaar zijn polisvoorwaarden of de premie aanpast mag u de verzekering tussentijds opzeggen en overstappen naar een concurrent. De zorgverzekeraar moet dit duidelijk melden bij u als klant. Om geen klanten te verliezen zal een verzekeraar daarom maar zelden zijn zorgverzekering gedurende het jaar aanpassen.

Let op! Heeft u een premieachterstand dan mag u ook in bovenstaande gevallen niet tussentijds opzeggen.