Wanneer mag u van zorgverzekering wisselen?

Van zorgverzekering mag u niet zomaar wisselen. In principe sluit u voor 1 januari een zorgverzekering af en zit u er dan tot aan het eind van dat jaar aan vast. Daarom is een zorgverzekering kiezen een serieuze zaak. Het gaat om veel geld en mag niet zomaar naar een andere verzekeraar overstappen. Daarom informeren we u op deze website zo goed mogelijk over zorgverzekeringen zodat u een juiste keuze kunt maken.

Er zijn echter uitzonderlijke gevallen waarbij je wel tussentijds van zorgverzekering mag wisselen of waarbij u uw bestaande zorgverzekering mag aanpassen. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden om van zorgverzekering te wisselen:

Wisselen per 1 januari

Wisselen van zorgverzekering mag altijd aan het begin van het jaar. Uw oude zorgverzekering moet u voor 1 januari opzeggen. Daarna heeft u tot 1 februari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Eventuele gemaakte kosten in januari kunt u bij de nieuwe verzekeraar declareren. U blijft dus die maand gewoon verzekerd.

Als u 18 jaar wordt

Voor uw achttiende jaar bent u bijgeschreven op de polis van (één van) uw ouders. Zodra u achttien wordt moet u zichzelf verzekeren. Dit moet u doen met ingang van de eerste van de maand na uw achttiende verjaardag. De periode van uw verjaardag tot de eerste van de daaropvolgende maand bent u nog gewoon via uw ouder(s) verzekerd. Sluit u geen eigen zorgverzekering af per de eerste van de maand na uw verjaardag, dan bent u vanaf dat moment niet meer verzekerd. Iets dat overigens niet toegestaan is.

Echtscheiding of beëindigen partnerschap

Gaat u scheiden, of beëindigt u een geregistreerd partnerschap, en staat u bij uw (ex) partner op de polis bijgeschreven dan moet u van de polis af en voor u zelf een zorgverzekering afsluiten. Daarbij kunt u ook kiezen voor een heel andere zorgverzekeraar. U bent dan helemaal vrij in uw keuze.
Informatie echtscheiding en zorgverzekering

Een andere werkgever

Als u gaat werken bij een nieuwe werkgever waarvoor een werkgeverscollectief beschikbaar is mag u uw oude zorgverzekering opzeggen en gebruik maken van de zorgverzekering met werkgeverscollectiviteitskorting van uw nieuwe werkgever. Maar let op! Dit mag alleen als u bij uw oude zorgverzekering ook al gebruik maakte van een werkgeverscollectiviteit. Bent u niet via uw werkgever verzekerd, dan moet u gewoon tot 1 januari wachten.

Aanpassing premie of polisvoorwaarden

Als de zorgverzekeraar gedurende het jaar zijn polisvoorwaarden of de premie aanpast mag u de verzekering tussentijds opzeggen en overstappen naar een concurrent. De zorgverzekeraar moet dit duidelijk melden bij u als klant. Om geen klanten te verliezen zal een verzekeraar daarom maar zelden zijn zorgverzekering gedurende het jaar aanpassen.

Let op! Heeft u een premieachterstand dan mag u ook in bovenstaande gevallen niet tussentijds opzeggen.