Vergoeding tandarts zorgverzekering

De tandartsverzekering is de meest vaak afgesloten aanvullende zorgverzekering. Dat komt omdat iedereen – jong of oud – van de tandarts gebruik moet maken, de tandarts voor volwassenen in zijn geheel NIET wordt vergoed door de basisverzekering en omdat tandartskosten vaak bijzonder hoog zijn als u deze zelf moet betalen. Een tandartsverzekering afsluiten bij uw zorgverzekering is dan al snel erg interessant.

Niet rendabel bij alleen controles tandarts

De tandartsverzekering is een prijzige aanvullende verzekering. De premie daarvoor “verdient” u niet terug als u alleen twee keer per jaar op controle gaat. Maar als hier behandelingen bij gaan komen komen de jaarlijkse kosten voor de tandarts die u vergoed kan krijgen snel uit boven die van de jaarpremie, en dan wordt het interessant om te kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering.

Geen 100% vergoeding tandartskosten

Het is echter niet zo dat u bij een tandartsverzekering onbeperkt tandartskosten kunt declareren bij de zorgverzekeraar. U verzekert zich voor een maximaal bedrag per jaar, en soms ook voor maar een bepaald percentage (u kunt bijvoorbeeld 75% vergoed krijgen met een maximum van 500 euro). Vaak kunt u bij een zorgverzekeraar een keuze maken uit diverse dekkingen waarbij geldt hoe beter de dekking hoe duurder de tandartsverzekering. Een weloverwogen keuze kunt u alleen maken door te schatten wat u tandartskosten het komend jaar zijn en dan per dekking te kijken wat deze u oplevert en wat deze u kost.

Overzicht vergoedingen tandarts per zorgverzekering

Dat is veel uitzoeken. Maar gelukkig is er een overzicht met vergoedingen tandartskosten door zorgverzekering. In dit overzicht kun je precies zien hoeveel iedere zorgverzekering en zorgverzekeraar aan kosten voor de tandarts vergoed.

Aparte aanvullende verzekering voor tandarts

In dit overzicht kun je zien dat vrijwel alle zorgverzekeraars een aparte tandartsverzekering aanbieden. Er zijn een beperkt aantal zorgverzekeraars die tandartskosten in een totaalpakket hebben opgenomen waarin ook andere dekkingen zijn opgenomen (o.a. ONVZ, Zorg en Zekerheid, Stad Holland, VGZ, Univé). Maar normaal gesproken sluit je een tandartsverzekering apart van andere aanvullende verzekeringen af.

Tandartskosten vergoed door basisverzekering zorgverzekering

Kinderen (tot 18 jaar) hoeft u niet aanvullend te verzekeren voor de tandarts. Kinderen zijn namelijk via de basisverzekering verzekerd. Volwassenen komen echter zelden voor een vergoeding via de basisverzekering in aanmerking. Uitzonderingen zijn zeer ernstige ontwikkelingsstoornissen en groeistoornissen in de mond, het gebit of de kaak.