Vergoeding tandarts zorgverzekering

De tandartsverzekering is de meest vaak afgesloten aanvullende zorgverzekering. Dat komt omdat iedereen – jong of oud – van de tandarts gebruik moet maken, en omdat de tandarts voor volwassenen in zijn geheel NIET wordt vergoed door de basisverzekering.

Ook zijn tandartskosten vaak bijzonder hoog zijn als u deze zelf moet betalen. Een tandartsverzekering afsluiten bij uw zorgverzekering is daarom al snel erg interessant.

Overzicht vergoedingen tandarts per zorgverzekering

De tandartsverzekering van de ene zorgverzekeraar kan flink verschillen van die van een ander zorgverzekeraar, en binnen een zorgverzekering heb je vaak ook keuze uit meerdere pakketten. Dat is flink uitzoekwerk. Maar gelukkig is er een overzicht met vergoedingen tandartskosten door zorgverzekering. In dit overzicht kun je precies zien hoeveel iedere zorgverzekering van iedere zorgverzekeraar aan kosten voor de tandarts vergoed.

Niet rendabel bij alleen controles tandarts

We schreven het al. Tandartskosten zijn hoog, vooral voor de wat uitgebreidere behandelingen. De tandartsverzekering is dan ook een prijzige aanvullende verzekering. De premie voor een verzekering voor de tandarts  “verdient” u niet terug als u alleen twee keer per jaar op controle gaat. Dat is iets om rekening mee te houden!

Maar als er naast de controles behandelingen bij gaan komen, zoals boren, vullen of een wortelkanaalbehandeling, zullen uw tandartskosten dat jaar flink stijgen. In dat geval komen de kosten voor de tandarts dat jaar al snel uit boven de jaarpremie van de tandartsverzekering, en wordt het interessant om te kiezen voor een aanvullende tandartsverzekering.

Verwacht u niet meer tandartskosten dan twee halfjaarcontroles, dan is een tandartsverzekering voor u duurder dan de kosten zelf te betalen.

Geen 100% vergoeding tandartskosten

Het is echter niet zo dat als u een tandartsverzekering afsluit, u onbeperkt tandartskosten kunt declareren bij de zorgverzekeraar. Helaas niet!

U verzekert zich voor een maximaal bedrag aan tandartskosten per jaar, en soms ook voor maar een bepaald percentage. Om een voorbeeld te geven: U verzekerd zich om 75% vergoed van de tandartskosten vergoed te krijgen tot een maximum van 500 euro.

Of u verzekerd zich voor 100% tot 500 euro of voor 75% tot 800 euro. Vaak kunt u bij een zorgverzekering een keuze maken uit diverse dekkingen voor de tandarts, maar hoe beter de dekking hoe duurder de tandartsverzekering natuurlijk wordt.

Een weloverwogen keuze van het bedrag en get percentage kunt u alleen maken door in te schatten wat uw tandartskosten het komend jaar zijn. Wat de staat van uw gebit is en of u vaak gaatjes hebt. Maar het blijft natuurlijk altijd een gok. Een afgebroken kies, een loskomende vulling of een onverwachte kiespijn laat zich niet voorspellen.

Aparte aanvullende verzekering voor tandarts

Eerder deze pagina verwijzen wij u naar een uitgebreid overzicht van aanvullende zorgverzekeringen voor de tandarts. Daarin vindt u alle vergoedingen, alle voorwaarden en alle prijzen van iedere tandartsverzekering van iedere zorgverzekering.

In dit overzicht kunt u zien dat vrijwel alle zorgverzekeraars een aparte tandartsverzekering aanbieden. Er zijn een beperkt aantal zorgverzekeraars die tandartskosten in een totaalpakket hebben opgenomen waarin ook andere dekkingen zijn opgenomen zoals een dekking voor de fysiotherapeut. O.a. ONVZ, Zorg en Zekerheid, Stad Holland, VGZ, Univé bieden aanvullende pakketten waarin de tandarts en andere zorg gecombineerd woren . Maar normaal gesproken sluit u een tandartsverzekering apart van andere aanvullende verzekeringen af. Dit maakt een weloverwogen keuze ook beter mogelijk.

Tandartskosten vergoed door basisverzekering zorgverzekering

Opgelet! Kinderen (tot 18 jaar) hoeft u niet aanvullend te verzekeren voor de tandarts. Kinderen zijn namelijk via de basisverzekering verzekerd. Dat is belangrijk om te weten want de verwachte kosten voor de tandarts voor uw kinderen hoeft u dus niet in uw prognose mee te nemen. Die kosten worden volledig gedekt.

Helaas vallen de kosten voor een beugel (de orthodontist) voor kinderen niet onder de gratis dekking van de basisverzekering. Maar meestal ook niet onder uw aanvullende tandartsverzekering! Daarvoor dient u dan weer een andere aanvullende verzekering te kiezen. Zie zorgverzekering orthodontist.

Voor wat betreft de dekking voor de tandarts via de basisverzekering van de zorgverzekering. Volwassenen komen zelden voor een vergoeding via de basisverzekering in aanmerking. Uitzonderingen zijn zeer ernstige ontwikkelingsstoornissen en groeistoornissen in de mond, het gebit of de kaak. Maar dit zijn uitzonderingen die alleen in heel speciale gevallen door de basisverzekering gedekt worden.