Vergoeding tandarts zorgverzekering

De tandartsverzekering is de aanvullende zorgverzekering die het meest wordt afgesloten. Dat komt omdat iedereen – jong of oud – van de tandarts gebruik moet maken, en omdat de tandarts voor volwassenen in zijn geheel NIET wordt vergoed door de basisverzekering.

Ook zijn tandartskosten vaak bijzonder hoge kosten als u deze zelf moet betalen. Een goede tandartsverzekering afsluiten bij uw zorgverzekering is daarom al snel erg interessant. 


 

Overzicht vergoedingen tandarts per zorgverzekering

De tandartsverzekering van de ene zorgverzekeraar kan flink verschillen van die van een ander zorgverzekeraar, en binnen een zorgverzekering heb je vaak ook keuze uit meerdere pakketten voor de tandartskosten. Je verzekert je voor een bepaald (maximum) bedrag en hebt dan bijvoorbeeld de keuze uit een vergoeding van 75% of 100% van het door de tandarts berekende bedrag.

Dat is dus best puzzelen om je beste tandarts verzekering te vinden. Gelukkig zijn er productvergelijkers / prijsvergelijkers waarmee je de zorgverzekering inclusief tandarts verzekering kunt vergelijken.

 

Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.


 

Verzekering tandarts niet rendabel bij alleen controles tandarts

We schreven het al. Tandartskosten zijn hoog, vooral voor de wat uitgebreidere behandelingen. Een goede  tandartsverzekering is dan ook een prijzige aanvullende verzekering. De premie voor een verzekering voor de tandarts  “verdient” u niet terug als u alleen twee keer per jaar op controle gaat. Dat is iets om rekening mee te houden!

Maar als er naast de controles behandelingen bij gaan komen, zoals mondhygiënist, boren, vullen of een wortelkanaalbehandeling, zullen uw tandartskosten dat jaar flink stijgen. In dat geval komen de kosten voor de tandarts dat jaar al snel uit boven de jaarpremie van de tandartsverzekering, en wordt het interessant om te kiezen voor een goede aanvullende tandartsverzekering.

Verwacht u niet meer tandartskosten dan twee halfjaarcontroles, dan is een tandartsverzekering voor u duurder dan de kosten zelf te betalen.


 

Geen 100% vergoeding tandartskosten

Het is echter niet zo dat als u een goede tandartsverzekering afsluit, u onbeperkt tandartskosten kunt declareren bij de zorgverzekeraar. Helaas niet!

U verzekert zich voor een maximaal bedrag aan tandartskosten per jaar, en soms ook voor maar een bepaald percentage. Om een voorbeeld te geven: U verzekerd zich om 75% van de tandartskosten vergoed te krijgen tot een maximum van 500 euro.

Of u verzekerd zich voor 100% tot 500 euro of voor 75% tot 800 euro. Vaak kunt u bij een zorgverzekering een keuze maken uit diverse dekkingen voor de tandarts, maar hoe beter de dekking hoe duurder de tandartsverzekering natuurlijk wordt.

Om het nog ingewikkelder te maken kunnen de kosten van een specifieke behandeling, zoals het plaatsen van een kroon, afwijken van de normale vergoeding van de tandartskosten door de zorgverzekering.

Een weloverwogen keuze van het bedrag en het percentage kunt u alleen maken door in te schatten wat uw tandartskosten het komend jaar zijn. Wat de staat van uw gebit is en of u vaak gaatjes hebt. Maar het blijft natuurlijk altijd een gok. Een afgebroken kies, een loskomende vulling of een onverwachte kiespijn laat zich niet voorspellen.

Wel kan het soms interessant zijn een een behandeling door de tandarts iets op te schuiven. Bijvoorbeeld een gevonden gaatje in oktober pas laten vullen in januari. Eventueel met een aangepaste tandartsverzekering. Met uw tandarts kunt u bespreken of dit kwalijk voor uw gebit is, want noodzakelijke behandelingen niet uitvoeren vanwege de kosten is nooit verstandig.


 

Aparte tandartsverzekering of onderdeel van een totaalpakket

De meeste zorgverzekeraars bieden de tandartsverzekering apart aan van de andere aanvullende verzekeringen (zoals fysiotherapie). Er zijn een beperkt aantal zorgverzekeraars die tandartskosten in een totaalpakket hebben opgenomen waarin ook andere dekkingen zijn opgenomen zoals een dekking voor de fysiotherapeut.

O.a. ONVZ, Zorg en Zekerheid, Stad Holland, VGZ en Univé bieden aanvullende pakketten waarin de tandarts en andere zorg gecombineerd worden . Dat geeft minder vrijheid in hoe u zich voor de tandartskosten verzekerd. Maar normaal gesproken sluit u een tandartsverzekering apart van andere aanvullende verzekeringen af. Dit maakt een weloverwogen keuze beter mogelijk.

Biedt u zorgverzekering geen aparte tandartsverzekering aan, maar alleen een vergoeding voor de tandarts is een compleet zorgpakket, en heeft u al die andere aanvullingen niet nodig? Dan is het verstandiger en goedkoper om over te stappen naar een zorgverzekering die wel een aparte tandartsverzekering biedt.

 

Tandartskosten vergoed door basisverzekering zorgverzekering

Opgelet! Kinderen (tot 18 jaar) hoeft u niet aanvullend te verzekeren voor de tandarts. Kinderen zijn namelijk via de basisverzekering verzekerd. Dat is belangrijk om te weten want de verwachte kosten voor de tandarts voor uw kinderen hoeft u dus niet in uw prognose mee te nemen. En alleen voor uw kinderen hoeft u geen goede tandarts verzekering af te sluiten. Die tandartskosten worden volledig gedekt.

Helaas vallen de kosten voor een beugel (de orthodontist) voor kinderen niet onder de gratis dekking van de basisverzekering. Maar meestal ook niet onder uw aanvullende tandartsverzekering! Daarvoor dient u dan weer een andere aanvullende verzekering te kiezen. Zie zorgverzekering orthodontist voor alle vergoedingen voor de orthodontist kinderen.

Opgepast! De orthodontist vergoeding voor volwassenen valt ook meestal niet onder de standaard tandartsverzekering. Ook die vergoedingen kunt u in het bovenstaande overzicht van vergoedingen ortho per zorgverzekering zien

Voor wat betreft de dekking voor de tandarts via de basisverzekering van de zorgverzekering: Volwassenen komen zelden voor een vergoeding voor tandartskosten via de basisverzekering in aanmerking. Uitzonderingen zijn zeer ernstige ontwikkelingsstoornissen en groeistoornissen in de mond, het gebit of de kaak. Maar dit zijn echt uitzonderingen die alleen in heel speciale gevallen door de basisverzekering gedekt worden.

Zie ook: Alle vergoedingen zorgverzekering


 

Samenvatting:
Het afsluiten van een goede tandartsverzekering is  in de meeste gevallen aan te raden omdat de tandartskosten al snel de kosten voor een goede tandartsverzekering overschrijden. Al is een aanvullende verzekering tandarts bij alleen controles nog niet rendabel. Bij minderjarige kosten kinderen vallen de tandartskosten onder de basisverzekering (uitgezonderd de orthodontist) maar volwassenen moeten zicht aanvullend voor de tandarts verzekeren. Daarbij zijn de vergoedingen voor de tandarts maar tot een maximaal bedrag, en lang niet altijd voor 100%. Een goede productvergelijker / prijsvergelijker voor zorgverzekeringen helpt u bij het kiezen van de voor u beste en goedkoopste zorgverzekering met tandartsverzekering.