5 zaken om op te letten bij kiezen van een zorgverzekering

Het kiezen van een zorgverzekering is best spannend, want het gaat om veel geld. Gelukkig zijn er goede vergelijkers, en als u dan zelf nog let op de vijf onderstaande zaken dan is het vrij eenvoudig om de juiste keuze te maken.

1. Wat is de premie basisverzekering?

Een schot voor open doel, wat kost de zorgverzekering? Neemt u alleen een basisverzekering? Dan loont het de moeite om naar de goedkoopste zorgverzekering te kijken. De dekking van al deze basispakketten is namelijk gelijk (want wettelijk bepaald). Toch zitten er grote prijsverschillen in de basisverzekeringen.

Houdt u er wel rekening mee dat er verschillende soorten polissen zijn. Je hebt de restitutiepolis waarbij iedere verzekerde zorg 100% vergoed wordt (mits een normaal bedrag), maar ook de naturaverzekering waarbij de zorgverzekeraar alleen bij zorgverleners die gecontracteerd zijn de volle 100% vergoed. Bij niet gecontracteerde zorgverleners is vergoeding bijvoorbeeld maar 80%. Het mag duidelijk zijn dat de zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze duurder zijn.

Later zijn daar nog twee soorten zorgverzekeringen bijgekomen. Ten eerste is er de combinatiepolis die een mix is van bovenstaande verzekeringen. Dit is in feite een naturaverzekering met een ruimere keuze aan zorgverleners. De inhoud verschilt per zorgverzekeraar, maar het kan bijvoorbeeld zijn dat u wel bij alle ziekenhuizen terecht kunt, maar niet bij alle klinieken.

De vierde soort basisverzekering is de budgetverzekering. Ook dit is een variant van de naturaverzekering, maar dan met (veel) minder aangesloten zorgverleners en vaak ook een hogere eigen bijdrage bij niet aangesloten zorgverleners (bijv. 75%).

2. Is een aanvullende verzekering zijn geld waard?

De dekking van de basisverzekering is overal hetzelfde, maar aanvullende pakketten mag de zorgverzekeraar zelfs samenstellen. De opzet hiervan verschilt erg per zorgverzekeraar. De ene zorgverzekeraar werkt met complete pakketten waarbij fysiotherapie, buitenland-dekking, brillen e.d. allemaal opgenomen zijn. Soms zit zelfs de tandarts in zo’n pakket. Bij andere verzekeraars kunt u zich apart voor ieder soort zorg verzekeren.

Veel mensen hebben de neiging om zich heel zwaar (en duur) te verzekeren en te kiezen voor uitgebreide aanvullende verzekeringen. Maar kijk eens kritisch naar wat zo’n aanvullend pakket kost en wat het waarschijnlijk bespaart. Zo bent u goedkoper uit zonder tandartsverzekering als u alleen voor controles naar de tandarts gaat. En u kunt een verzekering voor fysiotherapie afsluiten die bijvoorbeeld per jaar 120 euro kost met een maximale vergoeding van 350 euro. Gebruikt u deze zorg dan is dat een prima verzekering. Maar als het twijfelachtig is of u naar de fysiotherapeut gaat kunt u misschien beter zelf het risico op zich nemen.

3. Voor welk eigen risico kies ik?

Het eigen risico is vaak een pittige keuze. Want u kunt veel geld op de zorgpremie besparen door voor een maximaal eigen risico te kiezen. Maar gaat u meer zorg gebruiken dan verwacht dan kan dit aan het eind van het jaar een dure keuze blijken te zijn. Het kan zijn dat u uiteindelijk 500 euro meer eigen risico heeft moeten betalen.

Hou er bij de keuze van het eigen risico wel rekening mee dat lang niet alle zorg ten koste gaat van het eigen risico. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat een bezoek aan de huisarts helemaal niet ten koste van het eigen risico. Meer informatie.

4. Kan ik korting krijgen op mijn zorgverzekering?

Veel mensen verzekeren zich via hun werkgever omdat ze dan korting krijgen op de zorgverzekering. Maar deze collectieve korting is achterhaald. Het is namelijk ook op vele andere manieren mogelijk om korting te krijgen (en bij veel meer verschillende zorgverzekeraars). Kijk bij collectieve korting voor iedereen voor alle mogelijkheden.

De korting op de basisverzekering is per 2023 overigens verboden. Op een aanvullende verzekering mogen de verzekeraars wel korting geven.

5. Wat is de goedkoopste zorgverzekering die aan mijn eisen voldoet?

Voor de uiteindelijke keuze van de zorgverzekering adviseren wij altijd één van de beste vergelijkers zorgverzekeringen. Voer hier al je wensen en eisen in, en je krijgt een overzicht van alle zorgverzekeringen die hieraan voldoen gesorteerd naar prijs.

Er zijn namelijk nogal wat zorgverzekeringen die inhoudelijk hetzelfde zijn maar waarvoor soms heel verschillende premies gerekend worden. Soms hebben grote zorgverzekeraars zelfs kloonpolissen (dezelfde zorgverzekering maar dan onder verschillende merknamen). Met een vergelijk vallen deze te dure zorgverzekeringen meteen door de mand.