Een pakket van de zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering die eventueel wordt aangevuld met aanvullende verzekeringen. Ongeveer 94% van alle zorgkosten wordt gedekt door de basisverzekering, maar soms kun je geconfronteerd worden met hoge kosten die niet door deze basisverzekering gedekt worden.
Aanvullend verzekeren voor wat er niet in de basisverzekering zit
De meest populaire aanvullende verzekering op de basis zorgverzekering is de tandartsverzekering. Deze aanvullende verzekering dekt de kosten voor de tandarts tot een bepaald maximum per jaar. Ook voor fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen en brillen en contactlenzen worden aanvullende verzekeringen aangeboden.
Fysiotherapie, een belangrijke aanvullende verzekering
Een belangrijk onderdeel van de aanvullende verzekering is fysiotherapie. De kosten voor de fysiotherapeut worden namelijk niet door de basisverzekering gedekt. Dat brengt een groot risico met zich mee als de kans groot is dat u vandaag of morgen een fysiotherapeut nodig heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het beoefenen van een blessuregevoelige sport, of aan het verrichten van lichamelijk zware arbeid. Maar fysio kan ook nodig zijn na bijvoorbeeld een misstap of verkeerde beweging. Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is daardoor altijd het overwegen waard, al blijft het altijd lastig voor hoeveel behandelingen u zich dan moet verzekeren als de noodzaak nog niet bestaat.
De aanvullende verzekeringen in een totaalpakket
Meestal bestaat een aanvullende verzekering uit een breed pakket dekkingen (fysiotherapie, kraampakket, brillen enz) waarvoor u zich dan allemaal verzekerd. De tandarts zit bij sommige zorgverzekeraars ook in de algemene pakketten, maar de meeste zorgverzekeraars bieden de tandartsverzekeringen apart aan.
Aanvullende verzekeringen via modules
Enkele zorgverzekeraars werken met modules zodat u zich niet hoeft te verzekeren voor dekkingen die u toch nooit zal gebruiken (zoals het kraampakket).
Meerdere pakketten aanvullende verzekeringen
De verzekeraars die hun aanvullende verzekering als pakketten aanbieden hebben meestal meerdere van dit soort pakketten, bijvoorbeeld Budget, Standaard en Luxe. De verschillen zitten hem dan meestal in het maximale bedrag of maximum aantal behandelingen dat per onderdeel vergoed wordt.
En natuurlijk in de prijs van de aanvullende verzekering, want hoe meer dekking hoe hoger de prijs.
Aanvullende verzekering voor kinderen
Voor tandheelkundige hulp voor kinderen (tot 18 jaar) is geen aanvullende verzekering nodig. Bij de overige aanvullende verzekeringen liften de kinderen mee op de zorgverzekering van de ouder op wiens polis ze zijn bijgeschreven. Sluit die ouder een aanvullende verzekering af voor fysiotherapie dan kunnen de kinderen hier ook gebruik van maken zonder dat dit extra geld kost. Bij aanvullende verzekeringen zijn kinderen gratis meeverzekerd!
De orthodontist valt niet onder de tandheelkundige hulp voor kinderen. Dit levert de vreemde situatie op dat één van de ouders zich aanvullend voor de beugeltandarts moet verzekeren om de beugel van de kinderen vergoed te krijgen.
Aanvullend verzekeren niet altijd goedkoper
Aanvullende zorgverzekeringen zijn behoorlijk prijzig. Gebruikt u maar weinig zorg? Dan is het misschien helemaal niet interessant om u aanvullend te verzekeren. Gaat u bijvoorbeeld alleen voor controle naar de tandarts en gebeurt er verder dat jaar niets, dan bent u duurder uit met uw tandartsverzekering dan dat u zich niet voor de tandarts verzekerd.
De vergoeding is vaak geen 100%
Hou er ook rekening mee dat een aanvullende verzekering vaak lang niet alles vergoed. Aanvullende verzekeringen vergoeden namelijk vaak maar een beperkt bedrag. Voorbeeld: Voor uw aanvullende verzekering geldt een maximum van 500 euro voor de kosten van de fysiotherapeut. Zodra de kosten de 500 euro dat jaar overschrijden zijn de kosten voor u zelf. Vooral de vergoedingen voor brillen en lenzen zijn berucht op dit gebied. Dat betreft meestal een vrij laag bedrag over meerdere jaren.