Basisverzekering en aanvullende verzekering apart

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is het bij de zorgverzekering helemaal niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten bij dezelfde zorgverzekeraar als de basisverzekering.

De basisverzekering en een aanvullende verzekering mogen bij twee verschillende zorgverzekeraars worden afgesloten. Of dat verstandig is, is een tweede. Maar het kan wel!

Hieronder kijken we naar de mogelijkheid om de aanvullende verzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar dan waar u uw basis verzekering voor zorg afgesloten heeft.

Tip: Wilt u zich alleen aanvullend verzekeren voor onverwachte kosten bij de fysio therapeut? Kijk dan eens naar een losse fysio verzekering. Deze is veel goedkoper dan een aanvullende verzekering en staat geheel los van de zorgverzekering.

Waarom de basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars?
Waarom zou je je zorgverzekering verdelen over twee verschillende verzekeraars? Dat is de logische eerste vraag.

De reden om voor een basisverzekering bij verzekeraar A te kiezen kan zijn dat deze veel goedkoper is of dat je al jaren bij zorgverzekering A zit en dat u heel tevreden bent over deze (basis) zorgverzekering.

Maar aanvullende verzekeringen kunnen in prijs en dekking enorm verschillen tussen de ene en andere zorgverzekeraar. Het kan dus voorkomen dat zorgverzekeraar B een veel betere aanvullende verzekering voor u heeft dan zorgverzekeraar A waar u zo tevreden over bent, en waar u helemaal niet weg wil.

Maar die aanvullende verzekering van B. kan veel interessanter voor u zijn, Bijvoorbeeld omdat de maximale vergoeding voor zorg die u nodig heeft bij zorgverzekeraar B veel hoger ligt of omdat uw zorgverzekering van A hetgeen u verzekerd wilt hebben helemaal niet biedt, ook niet aanvullend.

Ook kan het zijn dat de aanvullende verzekering van B een veel goedkopere aanvullende verzekering is dan de aanvullende zorgverzekering van A,

De meeste mensen kiezen in zo’n geval noodgedwongen toch maar voor een basisverzekering en aanvullende zorgverzekering bij verzekeraar B. Maar dat hoeft dus niet!

Een basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars is wel degelijk mogelijk. Waarom kiest dan bijna niemand daarvoor?

Nadelen basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars
Ten eerste is er het gemak en de duidelijkheid. Dit is verreweg de meest belangrijke reden om basisverzekering en aanvullende verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar onder te brengen.

Vaak wordt een deel van een behandeling vergoed door de basisverzekering en een deel door de aanvullende verzekering. Heeft u beide zorgverzekeringen bij dezelfde maatschappij dan maakt dat weinig uit, het is duidelijk wie wat vergoed. Met twee verzekeraars kan dat complexer liggen.

De aanvullende verzekering hoeft u niet te accepteren
Maar er zijn nog belangrijkere redenen om uw basisverzekering en aanvullende verzekering niet bij verschillende verzekeraars onder te brengen. De zorgverzekeraars zijn namelijk helemaal niet dol op dit soort “moeilijke” klanten. En aangezien ze u niet te hoeven te accepteren voor een aanvullende verzekering (dit in tegenstelling tot de basisverzekering) kunnen ze u zonder probleem uw aanvullende verzekeringen weigeren.

De lijst van verzekeraars die alleen een aanvullende verzekering niet toestaan is lang en bevat grote verzekeraars als CZ, OHRA, Anderzorg, Nationale Nederlanden, Zorg en Zekerheid en DSW.

Aanvullende verzekering berekent u extra kosten
En dan zijn er nog de zorgverzekeringen waarbij u extra moet betalen als u zich er uitsluitend aanvullend verzekert. Bij ONVZ kunt u zich wel alleen aanvullend verzekeren, maar dan betaalt u wel 50% meer voor uw aanvullende verzekering. Het moet dan raar lopen wil deze aanvullende verzekering nog steeds interessanter zijn dan de aanvullende verzekering in combinatie met uw basisverzekering.

Zorgverzekeraars die u wel alleen aanvullend verzekeren
Zorgverzekeraars die wel aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen los van de basisverzekering aanbieden zijn onder andere de volgende zorgverzekeraars:

Het afsluiten van een losse aanvullende verzekering kan echter best lastig zijn. Het kan bijvoorbeeld lang niet altijd via de website.

U kunt daarom beter via een goed vergelijk zorgverzekering eerst kijken voor een goede combinatie van basisverzekering en aanvullende verzekering voor u besluit twee zorgverzekeringen apart af te

sluiten.

Samenvatting:
Het is niet verplicht om uw basisverzekering en aanvullende verzekering bij één zorgverzekeraar af te sluiten. Maar twee verschillende zorgverzekeringen (basis en aanvullend) is in de praktijk wel lastig en door hogere premies vaak ook financieel niet goedkoop. Hierboven alle informatie over basis verzekering en aanvullende verzekering bij de zorgverzekering apart.