Basisverzekering en aanvullende verzekering apart

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is het helemaal niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten bij dezelfde zorgverzekeraar als de basisverzekering. De basisverzekering en aanvullende verzekering mogen bij verschillende verzekeraars worden afgesloten. Of dat verstandig is, is een tweede.

Waarom de basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars?
Waarom zou je je zorgverzekering verdelen over twee verschillende verzekeraars? De reden om voor een basisverzekering bij verzekeraar A te kiezen kan zijn dat deze veel goedkoper is of dat je al jaren bij zorgverzekering A zit en dat je heel tevreden bent over deze (basis)verzekering.

Maar aanvullende verzekeringen kunnen in prijs en dekking enorm verschillen tussen de ene en andere zorgverzekeraar. Het kan dus voorkomen dat zorgverzekeraar B een veel betere aanvullende verzekering voor je hebt dan A. Bijvoorbeeld omdat de maximale vergoeding voor zorg die je nodig hebt veel hoger ligt bij B of omdat A hetgeen je verzekerd wilt hebben helemaal niet biedt.

De meeste mensen kiezen dan voor een basisverzekering en aanvullende zorgverzekering bij verzekeraar B. Maar de basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars is wel degelijk mogelijk. Waarom kiest dan bijna niemand daarvoor?

Nadelen basisverzekering en aanvullende verzekering bij verschillende verzekeraars
Ten eerste is er het gemak en de duidelijkheid. Vaak wordt een deel van een behandeling vergoed door de basisverzekering en een deel door de aanvullende verzekering. Heeft u beide zorgverzekeringen bij dezelfde maatschappij dan maakt dat weinig uit, het is duidelijk wie wat vergoed. Met twee verzekeraars kan dat complexer liggen.

De aanvullende verzekering hoeft u niet te accepteren
Maar er zijn nog belangrijkere redenen om uw basisverzekering en aanvullende verzekering niet bij verschillende verzekeraars onder te brengen. De zorgverzekeraars zijn namelijk helemaal niet dol op dit soort “moeilijke” klanten. En aangezien ze u niet te hoeven te accepteren voor een aanvullende verzekering (dit in tegenstelling tot de basisverzekering) kunnen ze u zonder probleem uw aanvullende verzekeringen weigeren. De lijst van verzekeraars die alleen een aanvullende verzekering niet toestaan is lang en bevat grote verzekeraars als Anderzorg, Bewuzt, Delta Lloyd, Menzis, OHRA, HEMA, Energiek, DSW, Zekur, Salland en VGZ. Bij anderen moet u een gezondheidsverklaring afgeven (De Amersfoortse, De Friesland), maar deze botst vaak met hetgeen u wilt verzekeren.

Aanvullende verzekering berekent u extra kosten
En dan zijn er nog de zorgverzekeringen waarbij u extra moet betalen als u zich er uitsluitend aanvullend verzekert. Voorbeelden: CZ (u betaalt 25% extra premie!), De Friesland (hier zelfs 50% meer premie!), PNOzorg (idem), FBTO (25 euro administratiekosten en diverse beperkingen).

Zorgverzekeraars die u makkelijk alleen aanvullend verzekeren
Zorgverzekeraars die niet moeilijk doen over alleen een aanvullende verzekering en geen extra kosten berekenen zijn Avéro, Univé en Zorg & Zekerheid, maar u moet dan natuurlijk maar net een aanvullende zorgverzekering van die maatschappijen nodig hebben.