Vergoeding alternatieve geneesmiddelen zorgverzekering

Informatie over vergoedingen van alternatieve geneesmiddelen door de zorgverzekering. Over de basisverzekering en over de diverse aanvullende verzekeringen voor alternatieve medicijnen.

 


 

Wat zijn alternatieve geneesmiddelen?
Alternatieve geneesmiddelen zijn medicijnen waarvan de werking niet wetenschappelijk bewezen is. Daardoor zijn alternatieve geneesmiddelen geen officiële medicijnen en worden alternatieve geneesmiddelen niet door de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed.

Toch zijn er veel mensen die baat hebben bij alternatieve geneesmiddelen. En van veel van deze antroposofische geneesmiddelen en homeopathische geneesmiddelen is bekend dat ze wel degelijk effect hebben ook al worden ze niet tot de reguliere medicijnen gerekend.

 


 

Aanvullende verzekering noodzakelijk
Om voor een vergoeding van dit soort alternatieve medicijnen door de zorgverzekering in aanmerking te komen moet u zich aanvullend verzekeren. Nagenoeg alle zorgverzekeraars bieden wel een aanvullend pakket aan waarvan alternatieve geneesmiddelen en alternatieve geneeswijzen deel uitmaken.

Wilt u zich aanvullend verzekeren voor alternatieve geneesmiddelen, dan kunt u via een prijs en productvergelijking zorgverzekering precies zien wat iedere verzekering kost en vergoed en wat de goedkoopste zorgverzekering is die aan uw wensen voldoet.

 

 


 

Welke alternatieve geneesmiddelen worden vergoed?

Maar het is natuurlijk niet zo dat ieder geneesmiddel dat als alternatief geneesmiddel wordt verkocht zomaar voor een vergoeding in aanmerking komt. Het geneesmiddel moet in de G-standaard zijn opgenomen. Dat houdt in dat het een erkend alternatief geneesmiddel is.

Op de website www.geneesmiddeleninformatiebank.nl kunt u snel en makkelijk nagaan of een alternatief geneesmiddel ook een erkend alternatief geneesmiddel is en dus vergoed wordt door een aanvullende zorgverzekering voor alternatieve geneesmiddelen.

Ook is er voor vergoeding door de aanvullende zorgverzekering een recept nodig van een arts of een alternatief zorgverlener. Maar de alternatief zorgverlener moet wel door de zorgverzekeraar als zodanig erkend zijn.

Daarnaast kan de zorgverzekeraar nog extra eisen stellen. Deze eisen kunnen per zorgverzekeraar verschillen. Het is dan ook verstandig om voor u een nieuw alternatief geneesmiddel aanschaft eerst de servicedesk van uw zorgverzekering te raadplegen om er zeker van te zijn dat dit alternatieve middel vergoed wordt.

Kortom, aan de vergoeding van alternatieve medicijnen door de zorgverzekering zitten veel haken en ogen. Kijk in het bovengenoemde overzicht vergoedingen alternatieve geneeswijzen voor alle regels en dekkingen voor al deze aanvullende verzekeringen en hun maandpremies.

 

Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.

 


 

Hoe hoog is de vergoeding voor alternatieve geneesmiddelen?

De alternatieve geneesmiddelen vallen onder de aanvullende verzekering dus uw zorgverzekeraar kan de regels zelf bepalen. Vaak geldt er een vergoeding van 100% tot een maximum bedrag, maar er zijn ook veel (vaak goedkopere) pakketten die 80% of 75% van de kosten van de alternatieve geneesmiddelen vergoeden, ook in dit geval tot een bepaald maximum. 

De maximum vergoeding die u voor de alternatieve geneesmiddelen krijgt hangt sterk af van de prijs die u voor het aanvullende pakket betaald. Zoals bij alle aanvullende zorgverzekeringen geldt hier: hoe meer u betaalt hoe meer u krijgt.

In het eerder genoemde overzicht vergoedingen alternatieve geneesmiddelen kunt u precies zien hoeveel iedere zorgverzekering vergoed.

Zie ook: Alle vergoedingen zorgverzekering op een rijtje

 


 

Samenvatting:
De alternatieve geneesmiddelen vergoeding is een complex onderwerp. Voor een vergoeding alternatieve geneesmiddelen door de zorgverzekering dient u zich aanvullend te verzekeren. Maar ook dan verschillende de regels per zorgverzekeraar en zorgverzekering. Het alternatieve geneesmiddel en de alternatieve zorgverlener die het alternatieve middel voorschrijft moet erkend zijn. Kijk bovenaan voor een overzicht van alle regels en vergoedingen alternatieve geneesmiddelen per zorgverzekering.