Zorgpremie

De premie is het onderdeel van de zorgverzekering waar het meest over gesproken wordt. Daarbij wordt meestal de nominale premie bedoeld. Dat is de zorgpremie die u maandelijks aan uw zorgverzekeraar betaald. Deze zorgpremie wordt eind van het jaar bepaald voor het komende jaar, en blijft dan het hele jaar gelden. Kijk hier voor alle premies zorgverzekering 2019 van de belangrijkste zorgverzekeraars.

 

Premie basisverzekering en aanvullende verzekeringen

Iedereen is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De inhoud van deze basisverzekering is wettelijk bepaald, maar de zorgpremie verschilt per zorgverzekeraar. Soms voegen verzekeraars wel wat extraatjes aan hun dienstverlening toe, maar de dekking van de basisverzekering is in principe gelijk.

Daarnaast kunt u zich extra verzekeren met aanvullende verzekeringen, waaronder de tandartsverzekering. Ook deze premies verschillen per verzekeraar, evenals de dekking van de aanvullende verzekeringen.  Er zijn heel uitgebreide (en heel dure) aanvullende verzekering met heel veel dekking, maar ook heel goedkope aanvullende verzekeringen die vaak maar een deel van de werkelijke kosten dekken. Sommige zorgverzekeraars bieden een hele reeks aanvullende zorgverzekeringen aan, van goedkoop tot duur.

Gebruik een daarom een zorgverzekering vergelijker om te zien wat een zorgverzekering kost die de dekking die u wenst biedt. Anders verdwaalt u al snel in een woud van appels en peren.

 

Zorgpremie kinderen onder de 18 jaar

Terug naar de zorgpremie voor de basisverzekering. Kinderen onder de 18 betalen nooit premie. Deze zijn bij (één van) hun ouders meeverzekerd. Dit is gratis, u hoeft dus geen extra zorgpremie te betalen als u kinderen heeft.

Kosten kinderen u dan nooit meer zorgpremie? Jawel, want de aanvullende verzekeringen zijn niet gratis.  Als u kinderen een beugel nodig hebben of andere zorg die niet in de basisverzekering zit, dan kunt u overwegen zich daartegen te verzekeren via een aanvullende verzekering voor uzelf. De kinderen vallen namelijk ook onder uw aanvullende verzekeringen. U maakt dan natuurlijk wel extra kosten om u kinderen die zorg te geven,  maar het is uw zorgverzekering dus u kan er zelf ook van gebruik maken.

 

Inkomensafhankelijke bijdrage

U betaalt dus via uw zorgpremie voor uw zorg. Maar u draagt eventueel meer bij aan de zorg. Naast de nominale premie (de zorgpremie) is er ook de Inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet (de bijdrage ZVW).

Bent u in loondienst of heeft u een uitkering, dan wordt deze bijdrage maandelijks door de werkgever of uitkeringsinstantie ingehouden en afgedragen. Meestal is het zo geregeld dat de werkgever of uitkeringsinstantie deze bijdrage voor u betaald. Er wordt dan niets op uw salaris of uitkering ingehouden. U hoeft dan zelf niet voor deze kosten op te dragen.

Bent u ondernemer of ZZP’er? Dan krijgt u jaarlijks een aanslag van de Belastingdienst om de inkomensafhankelijke bijdrage te betalen. Voor 2019 is het percentage vastgesteld op 5,7% voor ondernemers, werkgevers, freelancers en ZZP’ers.

Over al het brutoinkomen boven 54.614  euro wordt in 2019 geen inkomensafhankelijke bijdrage geheven.