Zorgpremie

De premie is het onderdeel van de zorgverzekering waar het meest over gesproken wordt. Daarbij wordt meestal de nominale premie bedoeld. Dat is de zorgpremie die u maandelijks aan uw zorgverzekeraar betaald. Deze zorgpremie wordt eind van het jaar bepaald voor het komende jaar, en blijft dan het hele jaar gelden. Kijk hier voor alle premies zorgverzekering van de belangrijkste zorgverzekeraars.

Premie basisverzekering en aanvullende verzekeringen

Basisverzekering
Iedereen is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De inhoud van deze basisverzekering is wettelijk bepaald, maar de zorgpremie verschilt per zorgverzekeraar. Soms voegen verzekeraars wel wat extraatjes aan hun dienstverlening toe, maar de dekking van de basisverzekering is in principe gelijk. Toch zijn er enorme verschillen in premies zoals u in het eerder genoemde overzicht kunt zien.

Aanvullende verzekeringen
Daarnaast kunt u zich extra verzekeren met aanvullende verzekeringen, waaronder de tandartsverzekering. Ook deze premies verschillen per verzekeraar. Maar let op, in dit geval kunnen er grote verschillen zijn tussen de ene aanvullende verzekering en de andere aanvullende zorgverzekering.

Er zijn heel uitgebreide (en heel dure) aanvullende verzekering met heel veel dekking, maar ook heel goedkope aanvullende verzekeringen die vaak maar een deel van de werkelijke kosten dekken. Veel zorgverzekeraars bieden meerdere pakketten aanvullende zorgverzekeringen aan, van goedkoop tot duur.

Gebruik een daarom een zorgverzekering vergelijker om te zien wat een zorgverzekering kost die de dekking die u wenst biedt. Anders verdwaalt u al snel in een woud van appels en peren.

In zo’n vergelijkingssite van zorgverzekeringen kunt u aangeven welke dekkingen u wenst. U krijgt dan een overzicht van de zorgverzekeringen die aan uw wensen voldoen, gesorteerd op prijs. U kunt dan in één oogopslag zien wat voor u de beste zorgverzekering is, de zorgverzekering die dekt wat u wil tegen de laagste prijs. Heel belangrijk, want u zal zien dat de verschillen bij de aanvullende pakketten wel vele tientjes per maand kunnen bedragen.

Zorgpremie kinderen onder de 18 jaar

Terug naar de zorgpremie voor de basisverzekering. Kinderen onder de 18 betalen nooit premie (en hun ouders ook niet voor hen). Kinderen onder de 18 jaar zijn bij (één van) hun ouders meeverzekerd. Dit is gratis, u hoeft dus geen extra zorgpremie te betalen als u kinderen heeft.

Kosten kinderen u dan nooit meer zorgpremie? Jawel, want de aanvullende verzekeringen zijn niet gratis.  Als u kinderen een beugel nodig hebben of andere zorg die niet in de basisverzekering zit, dan kunt u overwegen zich daartegen te verzekeren via een aanvullende verzekering voor uzelf. De kinderen vallen namelijk ook onder uw aanvullende verzekeringen. U verzekert zich dan bijvoorbeeld voor de orthodontie. Niet omdat u zelf een beugel wil, maar omdat uw minderjarig kinder er één nodig heeft.

Tip: Beide ouders sluiten een zorgverzekering af, maar minderjarige kinderen worden maar bij één ouder op de polis te bijgeschreven. Kies daarvoor altijd de ouder met de (aanvullende) zorgverzekering die voor de kinderen het meest aantrekkelijk is. In bovenstaand voorbeeld hoeft dan ook alleen die ouder zich voor orthodontie te verzekeren.

Inkomensafhankelijke bijdrage

U betaalt dus via uw zorgpremie voor uw zorg. Maar wat veel mensen zich niet beseffen is dat ze naast deze premie voor de zorgverzekering, eigen risico, eigen bijdrage en niet door de zorgverzekering gedekte zorg eventueel nog meer voor zorg betalen. Naast de nominale premie (de zorgpremie) is er ook de Inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet (de bijdrage ZVW).

Bent u in loondienst of heeft u een uitkering, dan wordt deze bijdrage maandelijks door de werkgever of uitkeringsinstantie ingehouden en afgedragen. Meestal is het zo geregeld dat de werkgever of uitkeringsinstantie deze bijdrage voor u betaald. Er wordt dan niets op uw salaris of uitkering ingehouden. U hoeft dan zelf niet voor deze kosten op te dragen.

Bent u ondernemer of ZZP’er? Dan krijgt u jaarlijks een aanslag van de Belastingdienst om de inkomensafhankelijke bijdrage te betalen. Voor 2020 is het percentage vastgesteld op 6% voor ondernemers, werkgevers, freelancers en ZZP’ers.

Over al het brutoinkomen boven 54.614  euro wordt geen inkomensafhankelijke bijdrage geheven.

Onderwerpen:
Zorgpremie, premie zorgverzekering, inkomensafhankelijke bijdrage zorg.