Zorgpremie

De premie is het onderdeel van de zorgverzekering waar het meest over gesproken wordt. Daarbij wordt meestal de nominale premie bedoeld. Dat is de zorgpremie die u maandelijks aan uw zorgverzekeraar betaald. Kijk hier voor alle premies zorgverzekering 2018.

Premie basisverzekering en aanvullende verzekeringen

Iedereen is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De inhoud van deze basisverzekering is wettelijk bepaald, maar de zorgpremie verschilt per zorgverzekeraar (zie zorgverzekering vergelijkers).

Daarnaast kunt u zich extra verzekeren met aanvullende verzekeringen, waaronder de tandartsverzekering. Ook deze premies verschillen per verzekeraar, evenals de dekking van de aanvullende verzekeringen.

Zorgpremie kinderen onder de 18 jaar

Kinderen onder de 18 betalen nooit premie. Deze zijn bij (één van) hun ouders meeverzekerd. Dit is gratis, u hoeft niet meer zorgpremie te betalen als u kinderen heeft.

Kosten kinderen u dan nooit meer zorgpremie? Als u kinderen een beugel nodig hebben kunt u overwegen zich daartegen te verzekeren via een aanvullende tandartsverzekering. Indirect wordt voor de zorg van uw kinderen de zorgpremie dan verhoogd, maar het is uw zorgverzekering dus u kan er zelf ook van gebruik maken.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Maar er wordt meer betaald voor uw zorgverzekering. Naast de nominale premie is er ook de Inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet (de bijdrage ZVW).

Bent u in loondienst of heeft u een uitkering, dan wordt deze bijdrage maandelijks door de werkgever of uitkeringsinstantie ingehouden en afgedragen. Meestal is het zo geregeld dat de werkgever of uitkeringsinstantie deze bijdrage voor u betaald. Er wordt dan niets op uw salaris of uitkering ingehouden. U hoeft dan zelf niet voor deze kosten op te dragen.

Bent u ondernemer of ZZP’er? Dan krijgt u jaarlijks een aanslag van de Belastingdienst om de inkomensafhankelijke bijdrage te betalen. Voor 2016 is het percentage vastgesteld op 5,5% voor ondernemers, werkgevers, freelancers en ZZP’ers.

Over al het brutoinkomen boven 52.763  euro wordt in 2016 geen inkomensafhankelijke bijdrage geheven.

Over 2018 zijn nog geen percentages bekend.