Vergoeding ergotherapeut zorgverzekering

Ergotherapie is paramedische zorg die mensen helpt dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dat kunnen activiteiten zijn die niet meer uitgevoerd kunnen worden door lichamelijke of psychische problemen. Dat kunnen problemen met het zelfs aankleden of douchen zijn, maar ook revalidatie na een ongeluk. Ook kinderen kunnen ergotherapie nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze door problemen met de oog/hand coördinatie moeite hebben met schrijven, en bij beginnende dementie kan ergotherapie mensen helpen om langer zelfstandig te leven.

Met andere woorden, ergotherapie is een ruim begrip en de kans dat er gebruik van een ergotherapeut gemaakt moet worden is vrij groot. Daarom kijken we hier naar de dekking van ergotherapie door de zorgverzekering.

Vergoeding ergotherapie door de basisverzekering

Na verwijzing van een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist wordt maximaal 10 uur aan behandelingen door de ergotherapeut per jaar door de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed. Het is wel verstandig om voor de behandeling start even bij uw zorgverzekeraar te controleren of er inderdaad van vergoeding sprake is. Ergotherapie valt wel onder het eigen risico.

Aanvullende verzekering ergotherapie

10 uur aan behandelingen kan weinig zijn. Maar diverse zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid u aanvullend te verzekeren.

Bij de meeste aanvullende zorgverzekeringen met ergotherapie in het pakket is de vergoeding maar marginaal. Meestal wordt er wel 100% vergoed, maar blijft dit beperkt tot 2 of 3 uurtjes per jaar. Ook zijn er veel aanvullende verzekeringen die ergotherapie alleen bij kinderen vergoeden.

TIP: Kijk in het overzicht vergoedingen ergotherapie door de zorgverzekering welke aanvullende zorgverzekering wat vergoed. Kijk daar vooral eens bij ONVZ, United Consumers en Univé. Deze zorgverzekeraars hebben aanvullende pakketten met een ruime vergoeding voor ergotherapie, ook voor volwassenen.