Vergoeding orthodontist (orthodontie) zorgverzekering

Ook voor een minderjarig kind zitten de kosten orthodontist niet in de basisverzekering

Orthodontie maakt geen deel uit van de basisverzekering, maar ook niet van een normale tandartsverzekering.

En in tegenstelling tot de kosten voor de tandarts zijn de kosten voor de orthodontist ook voor minderjarigen niet gedekt door de basisverzekering.

Wilt u de kosten van een beugel voor een kind of voor uzelf, of andere kosten voor de orthodontist door de zorgverzekering vergoed krijgen? Dan zal u zich aanvullend voor orthodontie moeten verzekeren.

Gelukkig bieden veel zorgverzekeringen een goede orthodontie verzekering in één of meer van hun aanvullende pakketten. Via een productvergelijker kun je de prijzen en dekking vergelijken.

Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.


Bijna ieder kind een beugel

Een aanvullende orthodontist verzekering is heel verstandig als u kinderen in de tienerleeftijd hebt. Tieners worden tegenwoordig bijna standaard door de tandarts naar de orthodontist doorverwezen voor een beugel. Een beugel voor een kind is tegenwoordig bijna standaard, en de orthodontist verzekering op de polis van één van de ouders daarbij helaas ook.

Gelukkig laten de kosten voor een beugel zich makkelijk voorspellen. U kunt van tevoren een behandelplan met de orthodontist of tandarts opstellen en zodoende een goede inschatting maken of u zich het komend jaar voor orthodontie moet verzekeren en voor hoeveel. U kan de behandeling door de orthodontist dan starten in het jaar dat uw orthodontie verzekering actief is.

Eerst een behandelplan opstellen voor het komend jaar opstellen en dan u dan pas verzekeren voor de orthodontist? Slim!

Maar pas op, veel zorgverzekeringen voor orthodontie hanteren een wachttijd, waarbij u niet meteen kunt beginnen met het declareren van de kosten. In het boven genoemde overzicht met vergoedingen orthodontie kunt precies zien welke zorgverzekeringen een wachttijd hanteren en welke verzekeringen niet.

Bij minderjarige kinderen worden de zorgkosten gedekt door de polis van de ouder waarop de kinderen zijn bijgeschreven. Bij orthodontie is dat dus wel iets om op te letten. Zorg er voor dat de kinderen bijgeschreven zijn op de polis van de ouder die de beste zorgverzekering orthodontie heeft, en laat deze ouder deze goede orthodontie verzekering afsluiten.

Orthodontist verzekering volwassenen

De informatie op deze pagina gaat over de vergoeding voor orthodontie voor kinderen (tot 18 jaar). Voor volwassenen gelden heel andere regels voor de orthodontie verzekering!

Alle informatie over vergoedingen van de orthodontist voor volwassenen kunt u vinden in ons artikel Vergoeding orthodontie door zorgverzekering voor volwassenen. Daar vind u ook alle vergoedingen orthodontie voor volwassenen per zorgverzekering zoals de beugel vergoeding volwassenen.

 


Vergoeding orthodontie kinderen door basisverzekering

Terug naar de kinderen en hun beugel. We schreven het hier boven al, ook voor kinderen zit de orthodontist niet in de basisverzekering. Voor orthodontie moet u zich daarom ook bij kinderen aanvullend verzekeren via een orthodontie verzekering in een aanvullend pakket.

Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij de basisverzekering de orthodontist vergoed. Als er sprake is van een zeer ernstige groeistoornis of ontwikkelingsstoornis in mond, kaak of gebit zal de basis zorgverzekering de kosten voor de orthodontist wel vergoeden. U hoeft zich dan niet aanvullend voor orthodontie te verzekeren. Dit komt echter niet vaak voor.


Oppassen met wachttijd voor orthodontie bij aanvullende verzekering

Verzekeraars zijn er niet dol op dat mensen zich voor speciaal voor orthodontie verzekeren. Een orthodontie verzekering afsluiten, dan hun kind een beugel laten aanmeten, en dan de verzekering weer stopzetten. Zorgverzekeraars zijn daar natuurlijk niet dol op.

Daarom zijn er sommige zorgverzekeraars die een wachttijd van een jaar hanteren. U moet dan eerst de verzekering een jaar betalen zonder dat u aanspraak kunt maken op een orthodontie vergoeding. Pas in het tweede jaar van de aanvullende verzekering voor orthodontie kunt u de kosten voor de orthodontist declareren.

In dat geval moet u de zorgverzekering orthodontie dus al heel ruim voor de behandeling activeren (ruim een jaar) . Een geluk bij een ongeluk is dat je een orthodontie bij een kind vaak al ruim van te voren ziet aankomen. Een vooronderzoek door een orthodontist kan bij twijfel duidelijkheid geven.

In het overzicht met vergoedingen eerder op deze pagina staat precies aangeven hoe het met deze orthodontist wachttijd bij iedere zorgverzekering is gesteld.


Vaak een eenmalige vergoeding

Een andere beperking, die bij de meeste zorgverzekeringen geldt, is dat er maar éénmalig tot een maximum bedrag kan worden gedeclareerd. Is dat bedrag behaald dan kunt u voor dat persoon geen kosten meer declareren. Het kan dan verstandig te zijn van zorgverzekeraar te wisselen (let op de wachttijd).

Om niet voor verrassingen komen te staan kunt u het best de orthodontist aan het begin van de behandeling eerst een behandelplan laten opstellen. U kunt uw verzekering dat daarop afstemmen.


Wat vergoedt welke zorgverzekering voor orthodontie?

De vergoedingen voor de orthodontie verzekering verschillen sterk per zorgverzekering en zorgverzekeraar. Zoals gebruikelijk vergoeden de dure pakketten meestal het meest.

De vergoeding bij een orthodontie verzekering is meestal 100%, 80% of 75% van de gemaakte kosten tot een maximum bedrag. Dat maximum bedrag kan ook sterk verschillen en loop uiteen van 500 tot 2.500 euro.

In het overzicht met vergoedingen die we bovenaan dit artikel noemen kunt u alle orthodontist vergoedingen van iedere zorgverzekering in één handige tabel zien.


Zorgverzekeraars die geen orthodontie verzekeren

Diverse zorgverzekeraars bieden helemaal geen vergoedingen voor orthodontie aan. Ook niet in een aanvullende zorgverzekering, Deze zorgverzekeringen zijn dus minder interessant als u kinderen in de beugelleeftijd heeft. Het gaat o.a. om Anderzorg, Bewuzt, Just en ZieZo.

Dit zijn budget zorgverzekeringen (weinig betalen, weinig dekking) en zorgverzekeringen die zich richten op jongeren boven de 18 jaar. Jongeren die de beugel leeftijd ontgroeid zijn en dus geen orthodontie verzekering nodig hebben.

Zie ook: Informatie vergoedingen zorgverzekering

 


 

Samenvatting:
Kosten voor orthodontie vallen niet onder de basisverzekering. Voor een vergoeding orthodontie moet u zich aanvullend verzekeren. Een orthodontist verzekering voor kinderen maakt deel uit van veel aanvullende pakketten. De vergoeding orthodontie kind verschilt sterk per zorgverzekering.