Tussentijds zorgverzekering aanpassen

Van zorgverzekeraar wisselen kan alleen rond de jaarwisseling (opzeggen voor 1 januari, nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 1 februari). Overstappen zit er de rest van het jaar niet in, enkele uitzonderingen daargelaten.

Maar hoe zit het met het tussentijds aanpassen van een bestaande zorgverzekering. Hoe vrij bent u daar in? Dat verschilt sterk per zorgverzekeraar. Bij de meeste zorgverzekeraars zit u het hele jaar vast aan de zorgverzekering die per 1 januari hebt afgesloten. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld zorgverzekeringen waarbij u modules in en uit kunt schakelen, en zorgverzekeringen waarbij u halverwege het jaar alsnog een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Een overzicht:

Modules zorgverzekering aan en uitzetten

Het meest flexibel is FBTO. Bij deze zorgverzekering kunt u namelijk het hele jaar door modules aanzetten. Moeten uw kinderen bijvoorbeeld halverwege het jaar aan de beugel, dan zet u orthodontie aan, en deze gaat dan de eerste dag van de maand in. Vanaf dat moment betaalt u ook pas premie voor deze module. Helaas is het met ingang van 2015 niet meer mogelijk om FBTO modules halverwege het jaar uit te zetten. Tussentijds aanzetten kan nog wel.

Aanpassen bij een andere levenssituatie

Stel u gaat scheiden of juist samenwonen. Of u krijgt een kind of uw kind gaat juist het huis uit. Of u gaat verhuizen, u raakt werkloos of u gaat met pensioen. Dan veranderen mogelijk de eisen die u aan een zorgverzekering stelt. Bij OHRA en Delta Lloyd kunt u dan uw zorgverzekering aanpassen. Dit noemen ze de meegroeiservice. Bij Delta Lloyd geldt deze meegroeiservice niet bij alle aanvullende verzekeringen.

Dekking zorgverzekering tussentijds verhogen

Bij Zorgdirect kunt u halverwege uw zorgverzekering opwaarderen. Dit is handig als u bijvoorbeeld meer fysio-behandelingen nodig heeft of als uw gebit gereorganiseerd met worden. Helaas kunt u pas na zes maanden na afsluiten van de extra dekking profiteren. Met andere woorden, u moet eerst een half jaar de extra premie betalen voor u vergoeding kunt aanvragen.