Tussentijds zorgverzekering aanpassen

Van zorgverzekeraar wisselen kan alleen rond de jaarwisseling (opzeggen voor 1 januari, nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 1 februari). Overstappen zit er de rest van het jaar niet in, enkele uitzonderingen daargelaten.

Maar hoe zit het met het tussentijds aanpassen van een bestaande zorgverzekering. Hoe vrij bent u daar in? Dat verschilt sterk per zorgverzekeraar. Bij de meeste zorgverzekeraars zit u het hele jaar vast aan de zorgverzekering die per 1 januari hebt afgesloten. Maar er zijn uitzonderingen. Bijvoorbeeld zorgverzekeringen waarbij u modules in en uit kunt schakelen, en zorgverzekeringen waarbij u halverwege het jaar alsnog een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Een overzicht:

Modules zorgverzekering aan en uitzetten

De FBTO zorgverzekering was lange tijd de meest flexibele zorgverzekering om tussendoor aan te passen. FBTO werkt namelijk met modules (bijvoorbeeld fysiotherapie en orthodontie) en die kon je vroeger gedurende het jaar aan en uitzetten. Gedurende het jaar uitzetten kan al een tijdje niet meer, en sinds 2019 is ook het gedurende het jaar aanzetten van modules sterk beperkt. Dat kan nu alleen nog met de modules zorg buitenland, ongevallen en tand ongeval.

Aanpassen bij een andere levenssituatie

Stel u gaat scheiden of juist samenwonen. Of u krijgt een kind of uw kind gaat juist het huis uit. Of u gaat verhuizen, u raakt werkloos of u gaat met pensioen. Dan veranderen mogelijk de eisen die u aan een zorgverzekering stelt. Bij de OHRA zorgverzekering kunt u dan uw zorgverzekering aanpassen. Dit noemen ze de meegroeiservice.

Dekking zorgverzekering tussentijds verhogen

Bij de Zorgdirect zorgverzekering kunt u halverwege uw zorgverzekering opwaarderen. Dit is handig als u bijvoorbeeld meer fysio-behandelingen nodig heeft of als uw gebit gereorganiseerd met worden. Helaas kunt u pas na zes maanden na afsluiten van de extra dekking profiteren. Met andere woorden, u moet eerst een half jaar de extra premie betalen voor u vergoeding kunt aanvragen.