Tussentijds zorgverzekering aanpassen

Van zorgverzekeraar wisselen kan normaal gesproken alleen rond de jaarwisseling (opzeggen voor 1 januari, nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 1 februari). Overstappen zit er de rest van het jaar niet in, enkele uitzonderingen daargelaten.

Aanpassen bestaande zorgverzekering

Maar hoe zit het met het tussentijds aanpassen van een bestaande zorgverzekering. Hoe vrij bent u om de zorgverzekering tussentijds te wijzigen?

Dat verschilt sterk per zorgverzekeraar. Bij de meeste zorgverzekeraars zit u het hele jaar vast aan de zorgverzekering die u per 1 januari hebt afgesloten. Maar er zijn uitzonderingen.

Bijvoorbeeld zorgverzekeringen waarbij u modules in en uit kunt schakelen, en zorgverzekeringen waarbij u halverwege het jaar alsnog een aanvullende verzekering kunt afsluiten. Een overzicht:

Modules zorgverzekering aan en uitzetten

De FBTO zorgverzekering was lange tijd de meest flexibele zorgverzekering om tussendoor aan te passen. FBTO werkt namelijk met modules (bijvoorbeeld fysiotherapie en orthodontie) en die kon je vroeger gedurende het jaar aan en uitzetten.

Gedurende het jaar uitzetten kan al een tijdje niet meer, en sinds 2019 is ook het gedurende het jaar aanzetten van modules sterk beperkt. Dat kan nu alleen nog met de modules zorg buitenland, ongevallen en tand ongeval.

Aanpassen bij een andere levenssituatie

Stel u gaat scheiden of juist samenwonen. Of u krijgt een kind of uw kind gaat juist het huis uit. Of u gaat verhuizen, u raakt werkloos of u gaat met pensioen.

Dan veranderen mogelijk de eisen die u aan een zorgverzekering stelt. Bij de OHRA zorgverzekering kunt u dan uw zorgverzekering aanpassen. Dit noemen ze de meegroeiservice.

Bij een echtscheiding kun je de zorgverzekering ook tussentijds wijzigen. Je kunt dan ook van zorgverzekering overstappen, maar uitsluitend als u gebruik maakt van een zorgverzekering op naam van uw ex partner.

 

Samenvatting:
Een zorgverzekering sluit u voor 1 februari af (opzeggen oude zorgverzekering voor 1 januari). Daarna zit u voor een jaar aan de zorgverzekering vast. De zorgverzekering wijzigen of overstappen van zorgverzekering kan gedurende het jaar maar heel minimaal. Hierboven leest u wanneer u de zorgverzekering tussentijds mag wijzigen of aanpassen