Wat is een budgetpolis zorgverzekering?

Naast de Restitutiepolis (alle zorgverleners 100% vergoed)  en de Naturapolis (alleen gecontracteerde zorgverleners 100% vergoed) en de bieden steeds meer zorgverzekeraars nog een derde polisvorm aan, de budgetpolis. Wat is een budgetpolis en is het afsluiten van een budgetpolis aan te raden?

 

Wat is een budgetpolis?

Je kunt een budgetpolis simpelweg omschrijven als een goedkope naturapolis. En goedkoop staat in zo’n geval gelijk aan uitgekleed. Een budgetpolis dekt minder zorgverleners voor 100%. Bovendien krijg je bij niet gecontracteerde zorg minder vergoed dan bij een naturapolis,

Zekur, Zilveren Kruis Basis Budget en ZieZo Selectief zijn voorbeelden van budget zorgverzekeringen.

 

Verschil budgetpolis en naturapolis

Een naturapolis is een zorgverzekering waarbij niet de zorg van iedere zorgverlener wordt vergoed. Je hebt geen geheel vrije zorgkeuze, maar als je naar een aangesloten zorgverlener gaat krijg je wel de kosten volledig vergoed.

De budgetpolis lijkt sterk op de naturapolis, maar er zijn bij een budgetpolis veel minder gecontracteerde zorgverleners waaruit je kunt kiezen. Bovendien is de vergoeding die je krijgt als je daarom maar naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat vaak veel kleiner. Is er geen contract met de zorgverlener voor de budgetpolis, dan krijgt u maar 75%  of zelfs maar 65% vergoed. Bij een naturapolis is dat vaak 80%.

Een groot verschil voor wat betreft de gecontracteerde zorgverleners zit het verschil hem vooral in de ziekenhuizen. Normaal gesproken dekt een naturapolis wel alle ziekenhuizen. Bij een budgetverzekering is dat lang niet altijd het geval.

Let dus als u een budget zorgverzekering wilt afsluiten heel sterk op de zorgverleners die wel of niet op de lijst staan. Controleer of het ziekenhuis en uw huisarts gecontracteerd zijn om te voorkomen dat u ineens fors moet bijbetalen voor uw zorg. Een lagere zorgpremie kan interessant zijn, maar is het niet als de extra kosten die u maakt hoger zijn dan uw besparing of als u verplicht wordt te kiezen voor een zorgverlener die u niet ziet zitten.

Ook is het bij een budgetzorgverzekering vaak zo dat u medicijnen alleen mag afnemen via een bepaalde internet-apotheek.

 

Is een budgetpolis aan te raden?

Op de website van de zorgverzekeraar kunt u alle gecontracteerde zorgverleners van die maatschappij vinden. U kunt tijdens een productvergelijk op Independer ook deze informatie van iedere zorgverzekering opvragen.

 

 

Waarschuwing NPCF

De patiëntenorganisatie NPCF waarschuwde op 2 december 2015 voor de budgetpolis naar aanleiding van de uitkomst van een rapport over deze zorgpolissen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Ze raden het afsluiten van een budgetpolis af omdat deze veel mensen juist op kosten jaagt in plaats van dat ze er geld mee besparen.

TIP: Heeft u een goedkope zorgverzekering? Bel altijd eerst even met de helpdesk van uw zorgverzekeraar en vraag daar welke zorgverlener in uw regio het best kunt inschakelen. Dan weet u zeker dat u de zorg maximaal vergoed krijgt al moet u soms verder rijden.