Wat is een budgetpolis zorgverzekering?

Naast de Naturapolis (alleen gecontracteerde zorgverleners 100% vergoed) en de Restitutiepolis (alle zorgverleners 100% vergoed) bieden steeds meer zorgverzekeraars nog een derde polisvorm aan, de budgetpolis. Wat is een budgetpolis en is het afsluiten van een budgetpolis aan te raden?

Wat is een budgetpolis?

Je kunt een budgetpolis simpelweg omschrijven als een goedkope naturapolis. En goedkoop staat in zo’n geval gelijk aan uitgekleed. Een budgetpolis dekt minder zorgverleners voor 100%.

Univé Zekur, Menzis Budget Bewust en Zilveren Kruis Beter Af Selectief zijn voorbeelden van budget zorgverzekeringen.

Verschil budgetpolis en naturapolis

Het verschilt per zorgverzekeraar met wie ze contracten hebben afgesloten, maar bij een naturapolis worden bij de meeste zorgverzekeraars alle belangrijke ziekenhuizen en huisartsen wel voor 100% vergoed. Het verschil met een restitutiepolis is dan niet zo groot.

Bij een budgetpolis kan het echter voorkomen dat maar een zeer beperkt aantal zorgverleners voor 100% vergoed wordt. Is er geen contract met de zorgverlener voor de budgetpolis, dan krijgt u maar 75%  of zelfs maar 70% vergoed.

Is een budgetpolis aan te raden?

Let dus als u een budget zorgverzekering wilt afsluiten heel sterk op de zorgverleners die wel of niet op de lijst staan. Controleer of het ziekenhuis en uw huisarts gecontracteerd zijn om te voorkomen dat u ineens fors moet bijbetalen voor uw zorg. Een lagere zorgpremie kan interessant zijn, maar is het niet als de extra kosten die u maakt hoger zijn dan uw besparing.

Op de website van de zorgverzekeraar kunt u alle gecontracteerde zorgverleners van die maatschappij vinden. U kunt tijdens een productvergelijk op Independer ook deze informatie van iedere zorgverzekering opvragen.

Waarschuwing NPCF

De patiëntenorganisatie NPCF waarschuwde op 2 december 2015 voor de budgetpolis naar aanleiding van de uitkomst van een rapport over deze zorgpolissen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Ze raden het afsluiten van een budgetpolis af omdat deze veel mensen juist op kosten jaagt in plaats van dat ze er geld mee besparen.

TIP: Heeft u een goedkope zorgverzekering? Bel altijd eerst even met de helpdesk van uw zorgverzekeraar en vraag daar welke zorgverlener in uw regio het best kunt inschakelen. Dan weet u zeker dat u de zorg maximaal vergoed krijgt.