Vergoeding orthodontie volwassenen door zorgverzekering

Orthodontie (de beugel e.d.) is een behandeling die niet door de basisverzekering van de zorgverzekering wordt vergoed. Om voor een vergoeding voor de orthodontist in aanmerking te komen moet u zich aanvullend verzekering.

Hier alle informatie over de vergoedingen voor orthodontie bij volwassenen. Let op! De regels hiervoor wijken af van de vergoedingen voor orthodontie bij kinderen.

Tip: Kijk bij het overzicht vergoedingen zorgverzekeringen orthodontie volwassenen voor alle vergoedingen, dekkingen en voorwaarden per zorgverzekering en zorgverzekeraar. Dan bent u helemaal op de hoogte.

Zelden vergoeding orthodontist via basisverzekering

De kosten voor de orthodontist bij ernstige groeistoornissen en ontwikkelingsstoornissen in kaak, gebit of mond worden wel vergoed door de basisverzekeringen, maar deze uitzonderlijke situaties komen bij volwassenen nog minder vaak voor dan bij kinderen. Bijna altijd moet u zich voor de orthodontist dus aanvullend verzekeren.

Via tandartsverzekering of aanvullende verzekering

Hoe dat in zijn werk gaat verschilt per zorgverzekeraar. Dat kan vaak via een algemeen aanvullend pakket of een tandartsverzekering. Maar veel zorgverzekeraars vergoeden de orthodontist voor volwassenen helemaal niet . Zelfs de speciale orthodontie verzekering van FBTO vergoedt alleen bij kinderen. Kijk dus goed in het bovengenoemde overzicht met vergoedingen orthodontie volwassenen hoe dat bij uw (beoogde) zorgverzekering zit.

Wachtttijden orthodontie

In het bovenstaande overzicht van zorgverzekeringen voor orthodontie voor volwassenen staat ook van iedere verzekering aangegeven of er een wachttijd is. Veel zorgverzekeraars hanteren namelijk een wachttijd van een jaar!

Pas als je de aanvullende verzekering een jaar lang hebt betaald mag u gaan declareren. Dat is heel belangrijke informatie als u komend jaar een beugel wil en daar nu een verzekering voor wil gaan afsluiten. Zorgverzekeraars zitten logischerwijs niet te wachten op klanten die pas een orthodontie verzekering afsluiten als ze deze nodig hebben, en deze weer opzeggen als de behandeling klaar. Daar verliest de zorgverzekering teveel geld op.

Desondanks zijn er verzekeringen voor de orthodontist die geen wachttijd kennen. In het bovenstaande overzicht met vergoedingen kunt u deze vinden.

Ook vindt u in dit bijzonder handige overzicht alle maximale vergoedingen en dekkingen voor orthodontie voor volwassenen. Vaak vergoeden de zorgverzekeraars  100%, 80% of 75% van de kosten, waarbij natuurlijk de premie vaak hoger is als de vergoeding dat ook is.