Minderjarige kinderen en de zorgverzekering

Minderjarige kinderen (dus tot 18 jaar) zijn bij hun ouders meeverzekerd bij de zorgverzekering. U hoeft voor hen geen aparte zorgverzekering af te sluiten en uw eigen zorgverzekering wordt ook niet duurder als er kinderen op uw polis meeverzekerd zijn. De basiszorg voor kinderen is gratis.

Bij welke ouder moeten de kinderen op de polis worden bijgeschreven?

U mag zelf kiezen bij welk van de ouders het kind wordt meeverzekerd. Omdat u voor de kinderen ook (meestal) aanspraak kunnen maken op vergoedingen via de aanvullende verzekeringen is het verstandig kinderen op de zorgverzekering te zetten van de ouder die de beste en meest uitgebreide zorgverzekering heeft. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vergoedingen voor fysiotherapie (waarvoor kinderen overigens 9 behandelingen per jaar via de basisverzekering vergoed krijgen).

Gescheiden ouders: Ook bij gescheiden ouders kan er nog gekozen worden tussen de beide zorgverzekeringen. Het kind hoeft dus niet perse de zorgverzekering van de verzorgende ouder te gebruiken (al is dat in de praktijk meestal wel praktischer). De ouder mag echter niet uit de ouderlijke macht zijn gezet,

Let op! Een kind moet binnen vier maanden na de geboorte bij de zorgverzekering van één van de ouders worden aangemeld. Dan is de baby sinds de geboorte met terugwerkende kracht verzekerd. Bent u echter te laat, dan hoeft de zorgverzekering niets tot de inschrijfdatum uit te betalen!

Aanvullende verzekeringen voor het kind

Kinderen gebruiken dus de zorgverzekering van één van hun ouders. Ook de aanvullende verzekeringen. Dat betekent dat als het kind aan de beugel moet en u wil dit vergoed hebben, dat de ouder waarbij het kind op de polis staan zich dan voor de orthodontist moet verzekeren.

Ook vergoedingen voor ADHD medicijnen, een bril of steunzolen kunnen van belang zijn als u moet kiezen tussen twee verschillende zorgverzekeringen van ouders.

Let op! Er zijn uitzonderingen. Sommige zorgverzekeraars stellen eisen aan vergoedingen aan kinderen via aanvullende verzekeringen of vragen meer premie. Kijk dus even in de voorwaarden of neem contact op met de servicedesk van de zorgverzekeraar voor u deze kosten maakt.
Dit is bijvoorbeeld het geval bij een aanvullende Zekur zorgverzekering. Om een kind aanvullend mee te verzekeren betaalt u een toeslag op uw premie. Dit is wel een uitzondering.

Kinderen en het eigen risico zorgverzekering

Kinderen zijn niet alleen gratis meeverzekerd, voor kinderen geldt ook geen eigen risico.

Let op! Verwar eigen risico niet met eigen bijdrage. Deze geldt wel voor kinderen.

Kinderen en de tandarts verzekering

Voor kinderen hoeft u geen tandartsverzekering af te sluiten. Voor kinderen worden de kosten voor de tandarts volledig vergoed, ook al heeft de ouder geen tandartsverzekering. Ook voor kosten van de tandarts geldt dat deze niet ten koste van het eigen risico gaan.

Let op! Kosten voor de orthodontist vallen hier niet onder. De beugel valt niet onder de basisverzekering voor kinderen. Hiervoor moet de betreffende ouder een aanvullende verzekering voor orthodontie afsluiten.