Vergoeding bril / lenzen door de zorgverzekering

Brillen en lenzen worden zelden vergoed vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering. Dit geldt alleen bij een medische noodzaak, en slecht zien geldt hierbij niet als medische noodzaak.

Voor het ontvangen van vergoedingen voor een normale bril of normale lenzen dient u zich aanvullend te verzekeren. Nagenoeg alle zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan waar brillen deel van uitmaken. Het betreft modules waar ook andere vormen van zorg deel van uitmaken (bijvoorbeeld fysiotherapie of orthodontie).

TIP: Wilt u weten hoe de dekkingen en vergoedingen voor brillen en contactlenzen per verzekeraar zijn en deze snel met elkaar vergelijken? Kijk dan in het overzicht vergoeding voor brillen en lenzen per zorgverzekering.

In dit overzicht ziet u precies welke zorgverzekeraar en welke aanvullende zorgverzekering wat aan brillen en contactlenzen vergoed.

Alleen interessant als u ook andere vergoedingen van een aanvullende verzekering gebruikt

De vergoedingen voor brillen en lenzen zijn dusdanig laag dat het niet interessant is om alleen voor de brillen of lenzen zo’n aanvullende verzekering af te sluiten. Alleen als u ook van andere vergoedingen binnen dat aanvullende pakket gebruik kunt maken is zo’n aanvullende zorgverzekering interessant.

Vaak is de vergoeding niet alleen heel beperkt maar wordt hij ook alleen over een langere periode gegeven. Bijvoorbeeld maximaal 100 euro of maximaal 150 euro per 3 jaar. De vergoedingen kunnen wat hoger worden bij een duurder aanvullend pakket, maar als u kijkt naar de verhouding van de vergoedingen die u krijgt ten opzichte van de te betalen extra premie wordt het nooit echt interessant. Zo’n vergoeding is alleen mooi meegenomen als extraatje van een aanvullend pakket wat u ergens anders voor nodig hebt.

Kijk in het bovenstaande overzicht voor alle informatie per zorgverzekering.

Eenmalige vergoeding of maximale vergoeding

Opgepast, veel zorgverzekeraars vergoeden een bedrag (bijvoorbeeld 100 euro) in 3 jaar. Maar ze gaan hier niet hetzelfde mee om. Soms is het een eenmalige vergoeding in drie jaar, soms een maximaal bedrag in drie jaar. Het verschil: Als u bij de eerste een bril van 60 euro declareert kun u de rest van de periode niets meer declareren. Bij de tweede kunt u later in die periode nog een vergoeding van maximaal 40 euro aanvragen. Die verzekering is dus beter.

Korting bij opticien via zorgverzekering

Bij sommige opticiens krijgt u korting als u bij een bepaalde zorgverzekeraar voor brillen bent verzekerd. Maar let op! Deze opticiens zijn lang niet altijd de goedkoopste en bovendien geldt de korting niet in combinatie met andere acties van deze opticiens.

Meestal kunt u de korting ook op een andere manier halen. Specsavers geeft bijvoorbeeld zelfs 20% korting op iedereen met een basisverzekering . Dus aan iedereen, want iedereen heeft een verplichte basisverzekering.