Vergoeding bril / lenzen door de zorgverzekering

Hoe is het geregeld met de vergoeding voor een bril of contactlenzen door de zorgverzekering? Vergoedt de basisverzekering iets? En hoe zit het het een aanvullende verzekering voor oogarts, opticien, bril en contactlenzen?


 

Vergoedingen brillen en lenzen door de basisverzekering

Over de basisverzekering kunnen we kort zijn. Brillen en lenzen worden zelden vergoed vanuit de basisverzekering van de zorgverzekering. Een brilvergoeding door de basisverzekering geldt alleen bij een medische noodzaak, en een slecht zicht geldt hierbij niet als medische noodzaak.

 


 

Aanvullende verzekeringen bril en contactlenzen

Voor het ontvangen van vergoedingen voor een bril of lenzen dient u zich aanvullend te verzekeren. Nagenoeg alle zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen aan waar een brilvergoeding of lensvergoeding deel van uitmaakt. Het betreft modules waar ook andere vormen van zorg deel van uitmaken (bijvoorbeeld fysiotherapie of orthodontie).

Bijna iedere zorgverzekeraar biedt wel een vergoeding voor bril of contactlenzen via een aanvullende verzekering. Normaal gesproken betreft dat een vergoeding via een verzekeringspakket waarin ook andere verzekeringen zitten zoals fysio. 

Via zorgverzekering vergelijken kunt u zien welke zorgverzekering voor u de beste dekking biedt. Zowel met vergoedingen voor de bril en contactlenzen als voor andere zorg. U ziet dan meteen welke zorgverzekering de beste en goedkoopste zorgverzekering is conform uw wensen.

 


 

Brilvergoeding alleen interessant als u ook andere vergoedingen van een aanvullende verzekering gebruikt

De vergoeding voor brillen en lenzen zijn dusdanig laag dat het niet interessant is om alleen voor de brillen of contactlenzen zo’n aanvullende verzekering af te sluiten. Alleen als u ook van andere vergoedingen binnen dat aanvullende pakket gebruik kunt maken is zo’n aanvullende zorgverzekering interessant.

Vaak is de vergoeding niet alleen heel beperkt maar wordt hij ook alleen over een langere periode gegeven. Bijvoorbeeld maximaal 100 euro of maximaal 150 euro per 3 jaar. De vergoedingen kunnen wat hoger worden bij een duurder aanvullend pakket, maar als u kijkt naar de verhouding van de vergoedingen die u krijgt ten opzichte van de te betalen extra premie wordt het nooit echt interessant. Zo’n vergoeding is alleen mooi meegenomen als extraatje van een aanvullend pakket wat u ergens anders voor nodig hebt.


 

Eenmalige brilvergoeding of maximale vergoeding

Opgepast, veel zorgverzekeraars vergoeden een bedrag (bijvoorbeeld 100 euro) in 3 jaar. Maar ze gaan hier niet hetzelfde mee om. Soms is het een eenmalige vergoeding in drie jaar, soms een maximaal bedrag in drie jaar. Het verschil: Als u bij de eerste een bril van 60 euro declareert kun u de rest van de periode niets meer declareren. Bij de tweede kunt u later in die periode nog een brilvergoeding van maximaal 40 euro aanvragen. Die tweede verzekering is dus beter.

 

Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.

 


 

Korting bij opticien via zorgverzekering

Bij sommige opticiens krijgt u korting als u bij een bepaalde zorgverzekeraar voor brillen en contactlenzen bent verzekerd. Maar let op! Deze opticiens zijn lang niet altijd de goedkoopste en bovendien geldt de korting niet in combinatie met andere acties van deze opticiens.

Meestal kunt u de korting ook op een andere manier halen. Specsavers geeft bijvoorbeeld zelfs 20% korting op iedereen met een basisverzekering . Dus aan iedereen, want iedereen heeft een verplichte basisverzekering.

Zie ook: Vergoeding zorgverzekering

 


 

Samenvatting:
Voor een brilvergoeding (vergoeding bril of contactlenzen door de zorgverzekering) dient u zich aanvullend te verzekeren. De bril vergoeding maakt daarbij deel uit van een uitgebreider aanvullend pakket. Daarbij is een zorgverzekering voor de bril of lenzen meestal alleen interessant als u ook andere vergoedingen zorg uit het aanvullende pakket gebruikt.