Soorten zorgverzekeringen

Zorgverzekeringen heb je in verschillende soorten. Vaak ook binnen één zorgverzekeringsmaatschappij. We kunnen zorgverzekeringen onderverdelen in de volgende drie soorten:

De restitiutiepolis
De meest vrije maar ook duurste variant. Bij een restitutiepolis kunt u in feite terecht bij iedere zorgverlener in Nederland. U betaalt in vergelijking met andere soorten zorgverzekering iets meer, maar u kunt wel terecht bij zo goed als iedere huisarts, apotheek, specialist en ziekenhuis in Nederland.

De naturapolis
Een naturapolis is een zorgverzekering die gemiddeld goedkoper is dan een restitutiepolis maar bij deze zorgverzekering levert u wel in op uw vrijheid. U krijgt namelijk alleen uw kosten volledig vergoed als u zich laat helpen door ziekenhuizen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners die een overeenkomst met de zorgverzekeraar hebben.

Het kan dus zijn dat u niet langer bij uw gebruikelijke zorgverlener terecht kan als u de kosten van uw nieuwe zorgverzekering vergoed wilt krijgen. Deze natura zorgverzekeringen bieden wel een goede landelijke dekking. Er is altijd wel een aangesloten zorgverlener in de buurt.

Het betekent overigens niet dat u niets vergoed krijgt als u toch naar een niet aangesloten zorgverlener gaat. Maar de vergoeding blijft dan beperkt tot zo’n 65 a 80 procent van de gemaakte kosten in plaats van de volle 100 procent. Het percentage dat vergoed wordt bij niet gecontracteerde zorgverleners kan per zorgverzekering verschillen. Let daar dus op als u een naturapolis zorgverzekering afsluit en toch eventueel gebruik wilt maken van niet gecontracteerde zorg.

De budgetpolis (beperkte naturapolis)
Een naturapolis vergoed nog best veel zorg, maar dat veranderd als u kiest voor een beperkte naturapolis of budgetpolis. Dit zijn de allergoedkoopste zorgverzekeringen, maar het aantal zorgverleners waar u voor niet spoedeisende hulp terecht kan is heel beperkt. U loopt dan het risico dat u nog maar bij één ziekenhuis in de provincie terecht kan en uw herhaalrecepten moet u vaak via een bepaalde internet-apotheek bestellen. Een budgetpolis is goedkoop, maar eigenlijk alleen geschikt voor mensen die geen of weinig zorg nodig denken te hebben.

De combinatiepolis
Nieuw sinds 2017 is de combinatiepolis. Deze is gepositioneerd tussen de restitutiepolis en de naturapolis. Bij een combinatiepolis zijn de meeste zorgverleners gecontracteerd. Meer dan bij de naturapolis, maar niet allemaal zoals bij de restitutiepolis. Bij deze zorgverzekering moet u dus extra goed opletten of uw gewenste ziekenhuis, huisarts, specialist en apotheek gecontracteerd zijn.

Doe een productvergelijk zorgverzekeringen om te zien welke zorgverzekering voor u de beste is.