Verschillen in de basisverzekering

De dekking van de basisverzekering is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. De inhoud van dit pakket is namelijk wettelijk vastgesteld. Toch zijn er ook verschillen in basisverzekeringen. Dit kunnen de verschillen zijn:

De zorgpremie
Hoewel de dekking gelijk is kan bij de ene zorgverzekeraar de basisverzekering veel duurder zijn dan bij de andere. Kijk hier voor een prijsoverzicht

Het eigen risico
385 euro aan eigen risico op de basisverzekering is wettelijk verplicht. Maar u kunt het eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro. Dit scheelt natuurlijk flink in de premie, maar als het allemaal tegenzit kunt u aan het eind van het jaar een stuk duurder uit zijn. Hieronder alle informatie over het eigen risico

Eigen risico zorgverzekering – Verplicht en vrijwillig

Resitutiepolis of naturapolis
Het grootste verschil in de ene of andere basisverzekering is het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis. De dekking van deze verzekeringen is gelijk maar bij een naturapolis is de verzekeraar niet verplicht iedere zorgverlener 100% te vergoeden.

Bij deze goedkopere verzekering worden alleen de gecontracteerde zorgverleners (de meerderheid) voor 100% vergoed. Van de overige zorgverleners wordt de basiszorg slechts voor circa 75% vergoed. Bij een duurdere restitutiepolis is dat altijd 100%. Hierbij heb je dus veel meer keuze uit zorgverleners. Hieronder alle informatie over de verschillende soorten zorgverzekeringen.

Soorten zorgverzekeringen

Collectiviteit
Een zorgverzekeraar mag op de basisverzekering maximaal 10% korting geven via een collectief. Dat is een soort groepskorting die bijvoorbeeld gegeven wordt aan de werknemers van een bepaald bedrijf of aan de leden van een bepaalde vereniging. De laatste jaren is er echter een wildgroei aan collectieven ontstaan waarbij iedereen bij sommige verzekeraars voor een collectieve korting in aamerking komt.
Hier lees je alles over deze interessante kortingen.

Extra service
Maar niet alleen financieel zijn er verschillen in de basisverzekering. Onder andere ook op service. Zo doen veel zorgverzekeraars aan wachtlijstbemiddeling of hebben ze een extra uitgebreide helpdesk die ook medisch advies kan geven.