Aanvullende zorgverzekering vaak niet nodig

In 2006 had 93% van de mensen een aanvullende zorgverzekering. In tien jaar tijd is dat langzaam maar zeker teruggelopen. Dit jaar heeft nog ruim 85% een aanvullende verzekering (waaronder ook de tandartsverzekering gerekend wordt).

Dat is nog steeds het overgrote deel van de bevolking. Dat is opmerkelijk want de veel mensen betalen elk jaar meer aan hun zorgverzekering dan dat ze aan zorgkosten declareren.

Te veel op zekerheid spelen

Dat heeft twee oorzaken. Of deze mensen vinden zekerheid belangrijk. Ze betalen liefst een vast bedrag per jaar om niet voor verrassingen komen te staan. Of men denkt er niet al te veel over na en sluit een “goede” verzekering af.

In beide gevallen is het belangrijk te beseffen dat ook een aanvullende verzekering niet alle kosten dekt. Zo kan de tandartsverzekering maar tot 700 euro lopen, en de vergoedingen voor brillen en contactlenzen beperkt zijn tot 200 euro in drie jaar. Het is dus helemaal niet zo dat een aanvullende verzekering u tegen alle onverwachte kosten beschermd.

aanvullende zorgverzekering vaak niet nodig

Voorbeeld

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u 277 euro voor een tandartsverzekering betaald waarbij maar tot maximaal 500 euro vergoed krijgt (voorbeeld FBTO 2016).

  • Gaat u dat jaar helemaal niet naar de tandarts, dan betaalt u 277 euro voor niets.
  • Heeft u dat jaar 800 euro aan tandartskosten, dan betaalt u toch nog 277 euro premie plus 300 euro niet gedekt = 577 euro.
  • Heeft u dus weinig tandartskosten dan bent u goedkoper uit als u het zelf betaald. En heeft u hoge tandartskosten dan krijgt u nog niet alles vergoed.

Ook voor andere aanvullende zorgverzekeringen

Dit geldt ook voor andere aanvullende verzekeringen (en het is sinds 2016 niet verbeterd). Veel mensen zijn voor fysiotherapie verzekerd terwijl ze dit normaal gesproken niet gebruiken. Jaren lang betalen ze dan een hoge premie zonder er wat voor terug te zien. Tot ze zich blesseren en er wel gebruik van maken. In de meeste gevallen is de over al deze jaren betaalde premie dan veel hoger dan het bedrag wat ze uiteindelijk vergoed krijgen.

Kijk dus altijd naar het nut van een aanvullende verzekering. Een goede onafhankelijke vergelijkingssite voor zorgverzekeringen helpt u daarbij. Het gebruik van deze online vergelijkers kost maar heel weinig tijd en kan geheel anoniem en zonder verplichtingen gebeuren.