Overstappen zorgverzekering bij scheiding

Normaal gesproken kunt u alleen van zorgverzekering wisselen aan het eind van het jaar. Maar er zijn uitzonderingen. Een echtscheiding (en het beëindigen van een geregistreerd partnerschap) kan zo’n uitzondering zijn.

Maar dat is alleen het geval als u bijgeschreven staat op een polis die op naam staat van uw (ex) partner.

In dat geval moet de polis worden gesplitst. En daarbij heeft u de keuze voor een andere zorgverzekering en zorgverzekeraar te kiezen. U hoeft in dit geval bij scheiding dus niet bij dezelfde zorgverzekeraar te blijven, ook al is het midden in het seizoen.

Het overstappen van zorgverzekering bij scheiding kan op ieder moment plaats vinden waarbij de nieuwe zorgverzekering dan op de eerste dag van de volgende maand in gaat.

Zorgverzekering kinderen bij scheiding

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Maar een kind mag maar op één polis bijgeschreven staan. In principe is dat, na een echtscheiding, bij de ouder waarbij het kind in huis woont. Bij co-ouderschap kunt u kiezen tussen de zorgverzekering van vader of moeder.

Het is dan verstandig het kind of de kinderen op de polis te zetten van de ouder die de zorgverzekering heeft met de meest uitgebreide dekking.

Heeft bijvoorbeeld de vader een aanvullende verzekering en de moeder niet, dan komen minderjarige kinderen alleen voor de vergoedingen van de aanvullende verzekering in aanmerking als ze op de polis van de vader staan.

Vooral bij een vergoeding voor een orthodontist (beugel) kan dit erg belangrijk zijn te weten want de meeste kinderen moeten tegenwoordig op tiener leeftijd aan de beugel.

Tip: Bij het vergelijken zorgverzekeringen kun je snel en makkelijk achterhalen welke zorgverzekering er na een scheiding het best bij uw nieuwe gezinssituatie of single bestaan past.

Samenvatting:
Een echtscheiding is één van de weinige redenen waarom u halverwege het jaar van zorgverzekering mag overstappen. U moet bij de scheiding of geregistreerd partnerschap dan wel op een polis staan die op naam van uw ex man of ex vrouw staat. Kinderen komen op de polis van de zorgverzekering van de ouder waarbij ze wonen. Bij een co-ouderschap mag u kiezen bij welke zorgverzekering u het kind bij schrijft, vader of moeder. Het is daarbij verstandig te kiezen voor de zorgverzekering waarbij het kind de voor hem of haar beste dekking heeft.