Dekking zorgverzekering in het buitenland

Gaat u tijdelijk naar het buitenland, bijvoorbeeld op vakantie, op een stedentrip, shoppen in Duitsland of naar een beurs, dan kunt u ziek worden of een ongeluk krijgen en zodoende te maken krijgen met medische kosten in het buitenland. In hoeverre worden deze door de ziektekostenverzekering gedekt?

Spoedeisende hulp buitenland
De basisverzekering dekt spoedeisende hulp. Dat doet deze ook in het buitenland. Hiervoor hoef je dus geen aparte reisverzekering af te sluiten. Er is wel een beperking: de zorgverzekeraar hoeft alleen het bedrag te vergoeden voor de kosten zoals deze in Nederland gelden. Voorbeeld: U wordt in Duitsland met spoed in het ziekenhuis opgenomen en daarvoor krijgt u een rekening van 800 euro. Stel, in Nederland zou dit 600 euro gekost hebben. Dan vergoedt de basisverzekering slechts 600 euro. Voor de overige 200 euro draait u zelf op, tenzij u daarvoor een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten.

Ook vanaf 2017 nog dekking buiten Europa
Aanvankelijk was er sprake dat deze kosten met ingang van de zorgverzekering 2017 alleen nog binnen Europa vergoed zouden worden. U zou zich dan voor werelddekking aanvullend moeten verzekeren. Dit is echter van de baan! De werelddekking voor de basis-zorgverzekering is ook na 2017 gewoon blijven gelden.