Vergoeding hoortoestel door de zorgverzekering

Een hoortoestel (gehoorapparaat) wordt gedeeltelijk door de basisverzekering vergoed, zoals u hieronder kunt lezen. Maar de totale vergoeding verschilt per zorgverzekeraar. In het overzicht vergoedingen hoortoestellen per zorgverzekering kunt u precies zien hoe de vergoeding van een gehoortoestel per zorgverzekering is geregeld.

Vergoeding hoortoestel basisverzekering

Kinderen (tot 18 jaar) krijgen hun hoortoestel (gehoorapparaat) volledig vergoed, maar bij volwassenen geldt de dekking door de basisverzekering maar voor 75%. U moet dus 25% van de kosten van het hoorapparaat zelf betalen.

De vergoeding voor een gehoorapparaat kan lager zijn dan 75% als u het hoortoestel koopt bij een aanbieder die geen contact heeft bij uw zorgverzekeraar. Check dit altijd even bij de servicedesk van uw zorgverzekeraar voor u een gehoorapparaat koopt.

Er zijn vier categorieën hoortoestellen (1 t/m 4). Als u een categorie hoortoestel nodig hebt, maar een (duurdere) categorie gehoortoestel wilt hebben kan de vergoeding door de zorgverzekeraar geweigerd worden of deze kan eisen dat u de meerkosten van het gehoorapparaat zelf betaald. Het is handig dit te checken als u een duurder gehoorapparaat wilt dan u nodig hebt.

De aanschaf van een hoortoestel telt mee voor het eigen risico.

gehoorapparaat

Vergoeding gehoorapparaat aanvullende verzekering

Die 25% die niet door de basisverzekering gedekt wordt kan eventueel wel door een aanvullende verzekering gedekt worden. Kijk bij de eerder genoemde vergoedingen voor een gehoorapparaat per aanvullende verzekering hoe dat zit met uw zorgverzekering en uw aanvullende pakket.

In bovenstaand overzicht kunt u zien dat de vergoeding voor een gehoorapparaat behoorlijk verschilt per zorgverzekering. Goedkope zorgverzekeringen vergoeden vaak maar tot een laag totaalbedrag (soms maar 50 of 100 euro), bij duurdere aanvullende pakketten kan dit oplopen tot meer dan 1.000 euro. In bovenstaand overzicht zie je dit allemaal op een rijtje.

Gratis hoortoestel

Sommige audiciens adverteren met een gratis hoortoestel. In dit geval nemen ze de eigen bijdrage van 25% op zich. Soms geldt dit aanbod voor twee gratis hoortoestellen.

Samenvatting:
Hoe is de vergoeding voor een gehoorapparaat door de verzekering? Hierboven alle informatie over de vergoeding hoortoestel door de zorgverzekering en een gratis hoortoestel / gratis gehoorapparaat bij de audicien. Meestal vergoed de basisverzekering 75% van de prijs van het hoortoestel. Bovenaan deze pagina vind je een overzicht vergoedingen hoortoestel per zorgverzekering. Daar kunt u zien hoe de (aanvullende) dekking voor een gehoorapparaat vergoeding geregeld is.