Vergoeding ADHD zorgverzekering

Informatie over het vergoeden van de kosten voor ADHD medicijnen door de zorgverzekering.


 

Vergoeding door de basisverzekering

Alle geneesmiddelen die onder het Geneesmiddelen Vergoedings Systeem (GVS) vallen worden vergoed door de basisverzekering van de zorgverzekering. Dat geldt ook voor medicijnen voor ADHD. Daarbij is wel de regel van toepassing dat de zorgverzekeraar alleen het goedkoopste middel hoeft te vergoeden. In dit geval is dat het middel Methylfenidaat, meestal van het merk Ritalin. In de volksmond wordt dit middel Ritalin genoemd.

Ritalin wordt bij ADHD patiënten dus door de basisverzekering vergoed. Evenals Dexamfetamine en Medikinet.

 


Andere ADHD medicijnen en de zorgverzekering

Vergoeding andere ADHD medicijnen
De zorgverzekering hoeft de hogere kosten voor andere medicijnen dan Ritalin, Dexamfetamine en Medikinet alleen te vergoeden als deze aantoonbaar beter werken dan het bovengenoemde Methylfenidaat medicijnen. Dit is tot nu toe echter nooit klinisch bewezen.

Gebruikt u andere ADHD medicijnen zoals Concerta of Straterra dan vergoedt de basisverzekering alleen het bedrag dat ze voor Ritalin zouden betalen. De kosten boven dat bedrag moet u zelf betalen. De meerkosten voor Concerta of Straterra zijn dus een eigen bijdrage.

 

Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.

 

Vergoeding Melatonine
Melatonine, wat wel eens aan ADHD-patiënten met slaapproblemen wordt voorgeschreven wordt helemaal niet vergoed door de basisverzekering. Om voor een vergoeding voor Melatonine door de zorgverzekering in aanmerking te komen moet u zich aanvullend verzekeren (als uw zorgverzekering die mogelijkheid en dekking biedt) of anders dit medicijn zelf betalen.
 

ADHD medicijnen en het eigen risico van de zorgverzekering

De vergoedingen van ADHD medicijnen gaan bij volwassenen ten koste van je eigen risico. Pas als u dit eigen risico hebt bereikt gaat de zorgverzekeraar vergoeden. Dit eigen risico geldt niet bij kinderen.

 

Let op! Gebruikt u ADHD medicijnen dan is het niet rendabel om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. De korting hiervan op de premie weegt niet op tegen de kosten van de medicijnen.

 


Aanvullende verzekering ADHD medicijnen

Er zijn een aantal zorgverzekeraars die de eigen bijdrage voor ADHD medicijnen tot een bepaald bedrag vergoeden bij een aantal van hun aanvullende pakketten. Dit kan interessant zijn als u duurdere ADHD medicijnen gebruikt. Vooral als u van meer vergoedingen binnen het aanvullend pakket gebruik maakt.

Onder andere HEMA, Menzis, OHRA, ONVZ, ASR en Salland hebben aanvullende verzekeringen in hun pakket waarbij de eigen bijdrage voor ADHD medicijnen vergoed wordt.

Met een vergelijk zorgverzekeringen kunt u zien welke zorgverzekering voor u in het geheel de beste en goedkoopste zorgverzekering is.

 


 

Samenvatting:
Met een goede vergelijker zorgverzekeringen kunt u zien of een zorgverzekering een ADHD medicijn vergoed, en zo ja voor hoeveel geld. Methylfenidaat voor ADHD van Ritalin, Dexamfetamine en Medikinet worden volledig door de basisverzekering vergoed, maar bij andere ADHD medicijnen bent u afhankelijk van een eventuele dekking door de aanvullende zorgverzekering. Bij methylfenidaat medicijn als Concerta of Straterra gaat het dan om de meerkosten ten opzichte van Ritalin.