Vergoeding ADHD zorgverzekering

Alle geneesmiddelen die onder het Geneesmiddelen Vergoedings Systeem (GVS) vallen worden vergoed door de basisverzekering van de zorgverzekering. Dat geldt ook voor medicijnen voor ADHD. Daarbij is wel de regel van toepassing dat de zorgverzekeraar alleen het goedkoopste middel hoeft te vergoeden. In dit geval is dat het middel Methylfenidaat, meestal van het merk Ritalin. In de volksmond wordt dit middel Ritalin genoemd.

Ritalin wordt bij ADSH patienten dus door de basisverzekering vergoed.

Andere ADHD medicijnen en de zorgverzekering

De zorgverzekering hoeft de hogere kosten voor andere medicijnen alleen te vergoeden als deze aantoonbaar beter werken dan het bovengenoemde Methylfenidaat (Ritalin). Dit is tot nu toe echter nooit klinisch bewezen.

Gebruik je andere ADHD medicijnen zoals Medikinet, Concerta of Straterra dan vergoed de basisverzekering alleen het bedrag dat ze voor Ritalin zouden betalen. De kosten boven dat bedrag moet u zelf betalen (eigen bijdrage).

Melatonine, wat wel eens aan ADHD-patienten met slaapproblemen wordt voorgeschreven wordt helemaal niet vergoed door de basisverzekering. Hiervoor moet u zich aanvullend verzekeren of dit medicijn zelf betalen.

ADHD medicijnen en het eigen risico van de zorgverzekering

De vergoedingen van ADHD medicijnen gaan ten koste van je eigen risico. Pas als u dit eigen risico hebt bereikt gaat de zorgverzekeraar vergoeden. Dit eigen risico geldt niet bij kinderen.

Let op! Gebruikt u ADHD medicijnen dan is het niet rendabel om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. De korting hiervan op de premie weegt niet op tegen de kosten van de medicijnen.

Aanvullende verzekering ADHD medicijnen

Er zijn een aantal zorgverzekeraars die de eigen bijdrage voor ADHD medicijnen tot een bepaald bedrag vergoeden bij een aantal van hun aanvullende pakketten. Dit kan interessant zijn als je duurdere ADHD medicijnen gebruikt. Vooral als je van meer vergoedingen binnen het aanvullend pakket gebruik maakt.

Onder andere CZ, Hema, ONVZ en OHRA hebben aanvullende verzekeringen in hun pakket waarbij de eigen bijdrage voor ADHD medicijnen vergoed wordt.

TIP: Kijk bij de Vergoedingen voor ADHD medicijnen welke vergoedingen je bij welke zorgverzekeraar kunt krijgen.