Borstprothese: Vergoeding zorgverzekering

Sinds 2017 kan een borstprothese door de basis zorgverzekering worden gedekt maar de kans dat u via een vergoeding via de basisverzekering in aanmerking komt is klein. De vergoeding geldt namelijk alleen als er geen enkele vorm van borstvorming is. Ook transgenders vallen onder deze regeling.

Denkt u voor deze vergoeding in aanmerking te komen dan dient u toestemming te vragen bij de zorgverzekeraar. Deze laat de specialist hiervoor een vragenlijst invullen. Aan de hand van de antwoorden bepaalt de zorgverzekeraar of u voor vergoeding in aanmerking komt.

Doordat slechts weinig vrouwen helemaal geen borstvorming hebben (ook na hormoonbehandeling) zal deze regeling voornamelijk door transgenders gebruikt worden. Epilatie in gezicht en hals en het verkleinen van de adamsappel vallen voor hen al in de basisverzekering.

Aanvullend verzekeren voor een borstprothese

Diverse verzekeraars bieden vergoedingen voor borstprotheses bij hun aanvullende verzekeringen. In de meeste gevallen gaat dit echter alleen om het vergoeden van de plakstrips. Er zijn echter ook een paar verzekeraars die via aanvullende pakketten een kunsttepel of mamillaprothese (maatwerktepelprothese) vergoeden.

TIP: Wilt u weten wat welke zorgverzekering precies vergoed voor een borstprothese? Kijk dan in het overzicht vergoedingen borstprothese voor alle vergoedingen per verzekering. U ziet daar dat diverse bekende zorgverzekeraars een goede vergoedingen bieden voor plakstrips, een kunsttepel of mamillaprothese (maatwerktepelprothese).