Vergoeding mantelzorg zorgverzekering

Informatie over vergoedingen voor mantelzorg door de zorgverzekering en overheid.


 

Veel zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en anderszins hulpbehoevende mensen wordt tegenwoordig door familie, vrienden en buren op zich genomen. Iemand die dat veelvuldig doet wordt een mantelzorger genoemd. Miljoenen Nederlanders mogen zich mantelzorger noemen, bijvoorbeeld omdat ze zorg verlenen aan hun vader of moeder.

Deze zorg is onbetaald, maar kost veel tijd en vaak ook geld. Denk aan reiskosten, maar ook aan eventuele lagere inkomsten omdat er zorg verleend moet worden.

Mantelzorgers worden daarom vaak tegemoet gekomen door hun gemeente. Via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) wordt er mantelzorgondersteuning gegeven. Maar ook via de zorgverzekering is er het één en ander mogelijk.

 

mantelzorg vergoeding zorgverzekering


Vergoeding mantelzorg basisverzekering

In de basisverzekering is niets direct voor mantelzorg geregeld. Indirect kan de ergotherapeut ingeschakeld worden voor advies (maximaal 10 uur), en als de mantelzorg zwaar valt kan er beroep worden gedaan op psychologische hulp. Voor directe vergoedingen bent u echter aangewezen op uw aanvullende verzekering.

 

Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.


Wat vergoedt de aanvullende zorgverzekering aan mantelzorg?

Zoals alle aanvullende dekkingen verschilt de vergoeding voor mantelzorg per zorgverzekering en per zorgverzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden niets voor mantelzorgers, andere zorgverzekeringen hebben interessante regelingen voor een mantelzorger.

Alle vergoedingen staan gelukkig op één pagina duidelijk aangegeven. Ga naar Independer Zorgverzekeringen, en zoek via de zoekfunctie naar Mantelzorg. U krijgt dan een overzicht van iedere zorgverzekering van iedere zorgverzekeraar en hun vergoeding voor mantelzorg gerelateerde zaken.

Vormen van mantelzorg die door eventueel door de aanvullende zorgverzekering gedekt worden zijn mantelzorgcursussen, mantelzorgvervanging (bijvoorbeeld bij vakantie van de mantelzorger) en de kosten van een mantelzorgmakelaar. Sommige zorgverzekeringen geven ook een vaste vergoeding per dag (tot een bepaald maximum) aan de mantelzorger. In bovenstaand overzicht bij Independer staat dit allemaal per zorgverzekering aangegeven.

Zie ook: Alle dekkingen zorgverzekering

 


 

Samenvatting:
Als je met grote regelmaat zorg op je neemt voor familie, buren, vrienden of bekenden wordt dit mantelzorg genoemd. Deze vrijwillige zorg is onbetaald. Maar soms zijn er vergoedingen mogelijk via de gemeente of de zorgverzekering. Hier meer informatie over de mogelijkheden van vergoeding bij mantelzorg,