Vergoeding sterilisatie / refertilisatie door zorgverzekering

Wordt sterilisatie en refertilisatie (het ongedaan maken van sterilisatie) vergoed door de basis zorgverzekering? Of moet u zich hiervoor aanvullend verzekeren? En wat krijgt  dan vergoed? Hier leest u het.


 

Vergoeding door de basisverzekering

Sterilisatie, een ingreep waarbij een man of vrouw onvruchtbaar wordt gemaakt, wordt niet gedekt door de basisverzekering van de zorgverzekering. Een sterilisatie moet u dus zelf betalen, of u moet zich daarvoor aanvullend verzekeren.

Veel (maar lang niet alle) zorgverzekeraars bieden een aanvullend pakket aan waar sterilisatie deel van uitmaakt.

TIP: Wat is voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering? Doe een zorgverzekering vergelijk. Geef op wat u verzekerd wilt hebben (bijvoorbeeld ook refertilisatie of sterilisatie) en u ziet wat voor u de goedkoopste zorgverzekering is. Soms is het namelijk beter zelf bepaalde kosten te betalen.

U vindt hieronder op de pagina ook nog een overzicht met de vergoedingen voor refertilisatie (het ongedaan maken van een sterilisatie). Het aantal zorgverzekeringen en zorgverzekeraars dat refertilisatie vergoedt is echter heel beperkt.

 


 

Vergoeding sterilisatie

Een vergoeding voor sterilisatie wordt eigenlijk alleen gegeven in de uitgebreidere pakketten van zorgverzekeraars. Maar er zijn ook een paar zorgverzekeraars die een goede dekking geven via een goedkopere aanvullende verzekering. Maar dit zijn wel uitzonderingen. In het bovenstaand overzicht met vergoedingen voor sterilisatie kun je zien welke zorgverzekeringen dit betreft.

Veel van deze aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de sterilisatie voor 100%, maar soms is er ook sprake van een maximum vergoeding. Kijk in het bovengenoemde overzicht voor alle details en vergoedingen.

 

Vergoeding sterilisatie man
Zoals u in het overzicht kun zien is er een groot verschil in vergoedingen tussen de sterilisatie van een man en de sterilisatie van een vrouw. Dat is heel logisch, want de sterilisatie van een vrouw is een veel zwaardere en duurdere ingreep kan de sterilisatie van een man.

Vaak krijgen heren bij sterilisatie een vergoeding tussen de 250 en 400 euro. Maar er zijn ook zorgverzekeringen die de sterilisatie altijd voor 100% vergoeden. Soms geldt er dan wel een wachttijd. Kijk in het overzicht voor alle vergoedingen en voorwaarden per zorgverzekering.

Vergoeding sterilisatie vrouw
Bij sterilisatie bij vrouwen geldt hetzelfde. Ook betreft de vergoeding soms 100% maar geldt er meestal een maximum bedrag. Bij de sterilisatie van dames is dat maximum dus wel hoger. Het maximum bedrag ligt meestal boven de 1.000 euro. 1.250 euro is de vergoeding die de meeste zorgverzekeringen hanteren. Ook deze bedragen zijn allemaal te vinden in het bovenaan genoemde overzicht met vergoedingen voor sterilisatie per zorgverzekering.

 

Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.

 


 

Vergoeding refertilisatie

Regertilisatie is het weer ongedaan maken van de sterilisatie. Zoals we al schreven, voor een vergoeding bij refertilisatie komt u niet snel in aanmerking omdat maar weinig zorgverzekeraars deze vergoeding in hun pakket hebben, maar een beperkt aantal zorgverzekeringen geeft hier een vergoeding voor. Meestal 100% van de kosten. Deze zorgverzekeringen kun je hieronder vinden.

Het betreft vooral de duurdere uitgebreide aanvullende pakket die refertilisatie vergoeden, zoals uitgebreide pakketten van OHRA, ONVZ, ASR en Nationale-Nederlanden. Kijk voor meer informatie bij de bovengenoemde zorgverzekering vergelijkers..

 


 

Onderwerp:
Hier vind u informatie over vergoedingen voor sterilisatie en refertilisatie per zorgverzekering. Sterilisatie is operatief onvruchtbaar maken van een man of vrouw, refertilisatie is het weer ongedaan maken van sterilisatie. Voor sterilisatie en refertilisatie moet u zich aanvullend verzekeren. Sterilisatie en refertilisatie worden niet door de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed.