Vergoeding vaccinatie zorgverzekering

De vaccinaties (inentingen) die alle kleine kinderen krijgen hoeft u niet zelf te betalen, maar voor de vaccinaties die nodig zijn als je naar het buitenland gaat zijn heel andere regels van toepassing.

Deze vaccinaties worden niet door de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed. Wilt u daarvoor een vergoeding ontvangen dan moet u daarvoor aanvullend verzekerd zijn. Maar de regels en de vergoedingen verschillen sterk per zorgverzekering.

Tip: Kijk bij het overzicht vergoedingen vaccinaties per zorgverzekering. Daarin kunt u precies zien wat welke aanvullende zorgverzekering vergoed, wat de eisen zijn die de zorgverzekeraar stelt en wat de premie is van de betreffende aanvullende verzekering.

Hieronder wat algemene informatie over vaccinaties en de zorgverzekering.

Vergoedingen verschillen sterk

De vergoedingen verschillen sterk. Zelfs per zorgverzekeraar. Zo heeft CZ aanvullende pakketten die 100%, 75%, 50% en 0% vergoeden. Maar bij de meeste zorgverzekeraars vergoeden de pakketten waarin vaccinaties zitten 100% van de kosten, maar dan wel tot een bepaald maximum bedrag.

Avero, CZ, De Amersfoortse, De Friesland, Interpolis en ONVZ zijn grote zorgverzekeraars die pakketten bieden met 100% dekking voor vaccinaties zonder een maximum bedrag.

Voorwaarden om voor vergoeding vaccinatie in aanmerking te komen

De vaccinaties moeten wel altijd gehaald worden bij een door de Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) erkende arts of instantie (zie lijst). Maar let op, sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen als de GGD de vaccinatie geeft. Het is altijd verstandig om de verzekeraar even te contacten voor je een inenting gaat halen.