Vergoeding vaccinatie zorgverzekering

Vaccinaties zijn er in diverse soorten. De vaccinaties (inentingen) die alle kleine kinderen krijgen hoeft u niet zelf te betalen, maar voor de vaccinaties die nodig zijn als u naar het buitenland gaat zijn heel andere regels van toepassing.

Deze vaccinaties worden niet door de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed. Wilt u daarvoor een vergoeding ontvangen dan moet u aanvullend verzekerd zijn voor de vaccinaties. Maar de regels en de vergoedingen verschillen sterk per zorgverzekering evenals de prijzen van hun aanvullende pakketten.

Tip: Kijk bij het overzicht vergoedingen vaccinaties per zorgverzekering. Daarin kunt u precies zien wat welke aanvullende zorgverzekering vergoed, wat de eisen zijn die de zorgverzekeraar stelt en wat de premie is van de betreffende aanvullende verzekering.

Hieronder wat algemene informatie over vaccinaties en de zorgverzekering.

Vergoedingen vaccinaties verschillen sterk

De vergoedingen voor vaccinaties verschillen sterk per zorgverzekering. Zelfs per zorgverzekeraar. Zo heeft CZ aanvullende pakketten die 100%, 75% en 50% vergoeden. Maar bij de meeste zorgverzekeraars vergoeden de pakketten waarin vaccinaties zitten 100% van de kosten, maar dan wel tot een bepaald maximum bedrag.

United Consumers, Univé, CZ, Pro Life, ONVZ, Interpolis en De Friesland zijn voorbeelden van zorgverzekeraars die pakketten bieden met 100% dekking voor vaccinaties zonder een maximum bedrag. Daarnaast zijn er zorgverzekeringen die bijvoorbeeld 80, 100 of 150 euro per jaar voor vaccinaties vergoeden.

Bij sommige zorgverzekeringen hangt de hoogte van de vergoeding er vanaf welke vaccinaties het betreft. Kijk in het bovenstaande overzicht met vaccinatie vergoedingen per zorgverzekeringen voor alle vergoedingen, prijzen en voorwaarden in één handig overzicht.

Voorwaarden om voor vergoeding vaccinatie in aanmerking te komen

De vaccinaties moeten wel altijd gehaald worden bij een door de Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) erkende arts of instantie (zie lijst). Maar let op, sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen als de GGD de vaccinatie geeft. Ook kan het zijn dat de vaccinaties perse door Thuisvaccinatie.nl gegeven moeten worden. Het is altijd verstandig om de verzekeraar even te contacten voor je een inenting gaat halen. Dan weet u zeker dat u de vergoeding niet misloopt.