Vergoeding vaccinatie zorgverzekering

Informatie over gratis vaccinaties en de vergoedingen die u voor vaccinaties van de zorgverzekering kunt krijgen.


 

Gratis vaccinaties (betaald door de overheid)

Vaccinaties zijn er in diverse soorten en om diverse redenen. Er zijn veel verschillen, en dat geldt ook voor de vergoeding vaccinaties door de zorgverzekering.

Een vaccinatie (inenting) die alle kleine kinderen krijgen hoeft u niet zelf te betalen.Deze standaard vaccinaties voor kinderen zijn gratis. Het gaat daarbij om de vaccinaties voor kinderziektes als polio, mazelen, rode hond, bof enz. Onderaan deze pagina vindt u de volledige lijst met vaccinaties kinderziektes vergoedt door de basisverzekering of overheid.

Ook vaccinaties tegen covid-19 (corona) zijn vooralsnog gratis.

 


 

Vaccinaties buitenland

Deze vaccinaties voor kinderen worden dus door de basis zorgverzekering vergoed, maar voor vergoedingen voor de vaccinaties die nodig zijn als u naar het buitenland gaat zijn heel andere regels van toepassing.

Deze vaccinaties worden niet door de basisverzekering van de zorgverzekering vergoed. Wilt u voor deze vaccinaties een vergoeding ontvangen dan moet u aanvullend verzekerd zijn voor vaccinaties.

Maar de regels en de vergoedingen verschillen sterk per zorgverzekering evenals de prijzen van de aanvullende pakketten die vaccinatie vergoeden.

Tip: Doe een onafhankelijk zorgverzekering vergelijk en binnen 5 minuten weet u wat voor u de beste en goedkoopste zorgverzekering is.

Hieronder wat algemene informatie over vaccinaties en hun vergoeding door de zorgverzekering.

 


 

Vergoedingen vaccinatie verschillen sterk

De vergoedingen voor vaccinaties verschillen sterk per zorgverzekering. Zelfs per zorgverzekeraar kan de vergoeding verschillen. Zo heeft CZ aanvullende pakketten die 100%, 75% en 50% vergoeden. Maar bij de meeste zorgverzekeraars vergoeden de pakketten waarin vaccinaties zitten 100% van de kosten, maar dan wel tot een bepaald maximum bedrag.

 

 

United Consumers, Univé, CZ, De Christelijke Zorgverzekeraar, ONVZ, Interpolis en De Friesland zijn voorbeelden van zorgverzekeraars die pakketten bieden met 100% dekking voor vaccinaties zonder een maximum bedrag. Daarnaast zijn er zorgverzekeringen die bijvoorbeeld 80, 100 of 150 euro per jaar voor vaccinaties vergoeden.

Bij sommige zorgverzekeringen hangt de hoogte van de vergoeding er vanaf welke vaccinaties het betreft.

Via een vergelijking zorgverzekeringen kunt u achterhalen welke zorgverzekering er bij uw zorgvraag de goedkoopste zorgverzekering is.

 


 

Voorwaarden om voor vergoeding vaccinatie in aanmerking te komen

De vaccinaties moeten wel altijd gehaald worden bij een door de Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) erkende arts of instantie (zie lijst). Maar let op, sommige zorgverzekeraars vergoeden alleen als de GGD de vaccinatie geeft. Ook kan het zijn dat de vaccinaties perse door Thuisvaccinatie.nl gegeven moeten worden. Het is altijd verstandig om de verzekeraar even te contacten voor je een inenting gaat halen. Dan weet u zeker dat u de vergoeding vaccinatie niet misloopt.

 


 

Vaccinatie kinderen tegen kinderziekten

Kinderen worden in Nederland standaard tegen 12 ziekten ingeënt. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aangeraden. Het vaccinatie percentage voor deze vaccinaties ligt in Nederland boven de 90 procent. In landen als België en Frankrijk zijn deze inentingen wel verplicht.

Tegen deze ziektes worden baby’s en kleine kinderen ingeënt:

 • difterie
 • kinkhoest
 • tetanus
 • polio
 • haemophilus influenzae type b
 • hepatitis B
 • pneumokokken
 • bof
 • mazelen
 • rodehond
 • meningokokken A, C, W en Y
 • humaan papillomavirus
 •  

Zie ook:

 


 

Samenvatting:
In Nederland zijn vaccinaties tegen kinderziekten en covid-19 (corona) gratis, maar dat geldt niet voor vaccinaties voor reizen naar het buitenland. Deze vaccinaties worden door de basisverzekering niet vergoedt. U kunt zich wel aanvullend voor vaccinatie verzekeren. De vergoeding vaccinatie verschilt dat echter per zorgverzekering. Bovenaan vindt u een overzicht met vergoeding vaccinaties per zorgverzekering en de kosten van deze aanvullende verzekering voor vaccinatie.