Hoeveel mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico zorgverzekering?

Honderdduizenden mensen vergelijken ieder jaar zorgverzekeringen via Independer. Dit geeft deze verzekeringsvergelijker een schat aan informatie over wat consumenten belangrijk vinden bij een zorgverzekering. Dat geldt ook voor de behoefte aan aanvullende verzekeringen.

Vrijwillig eigen risico

Opmerkelijk is de keuze voor een vrijwillig eigen risico. In 2010 koos nog maar een paar procent voor een vrijwillig eigen risico, maar in 2014 liep dat al op naar bijna een kwart van de verzekerden. Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico kan men de premie lager houden. Dit is een manier om de zorgverzekering goedkoper te laten worden, maar door de mindere dekking kan men aan het eind van het verzekeringsjaar wel eens duurder uit blijken te zijn.

Driekwart kiest dan ook voor een duurdere zorgverzekering zonder vrijwillig eigen risico. Let daarom op, want zorgverzekeraars adverteren soms met prijzen met een MAXIMAAL eigen risico. Gebruik daarom een zorgverzekeringsvergelijker om een vergelijk te maken met reële prijzen.

Wat bespaart een eigen risico?

Maar wat bespaart zo’n eigen risico nou eigenlijk? Meestal bedraagt de korting de helft van het eigen risico. Een eigen risico van 500 euro verlaagt de premie dus met zo’n 250 euro per jaar.

Percentage mensen dat kiest voor vrijwillig eigen risico

Volgens de gegevens van Independer is het aantal mensen dat koos voor een vrijwillig eigen risico vooral in 2013 sterk gestegen.

2010: 5% kiest voor een vrijwillig eigen risico
2011: 6%
2012: 7%
2013: 23%
2014: 24%

Nog wat cijfers

Hieronder nog wat bevindingen van Independer gebaseerd op 400.000 vergelijkingen van zorgverzekeringen 2015 die zijn gedaan in november 2014.

Ruim driekwart van de consumenten zoekt niet alleen naar een basisverzekering maar neemt in het vergelijk ook aanvullende zorgverzekeringen mee. Slechts 22% vergelijkt alleen de basisverzekering.

Bij de tandartsverzekering is een tandartsdekking van 75% en een maximale vergoeding van 250 euro er jaar het meest gezicht. Dit is de goedkoopste tandartsverzekering. Voor meer dekking moet fors meer betaald worden. 7% kiest voor deze minimale dekking.