Veel misverstanden zorgverzekering (en doe de kenniskwis)

Nederlanders weten schrikbarend weinig over de zorgverzekering. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van de vergelijkingssite Pricewise. De gemiddelde Nederlander (M/V) scoorde een 5,6 als “rapportcijfer” voor de kennistest. Een hakken-over-de-sloot voldoende. Scoort u beter?

onderzoek misverstanden zorgverzekering

>>> TIP: Op de website van Pricewise kun je deze test doen. Bewijs dat u meer bent dan een zesje!

Hieronder ter informatie wat misverstanden over de zorgverzekering. En een korte uitleg hoe het echt zit.

Misverstand: Voor tandarts en fysiotherapie geldt het eigen risico.
Helemaal fout. Deze kosten worden niet door de basisverzekering gedekt maar door een aanvullende verzekering. En het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering.

Misverstand: Voor huisarts en verloskundige geldt het eigen risico.
Ook fout. De huisarts en verloskundige zitten wel in de basisverzekering, maar de kosten hiervoor zijn vrijgesteld van het eigen risico (want: te belangrijk!). Maar ziekenhuisoperaties, ambulancevervoer, spoedeisende hulp en bloedprikken gaan wel ten koste van het eigen risico, en dat verwachten veel mensen juist weer niet.

Misverstand: Het eigen risico geldt ook voor kinderen
Nauwelijks meer dan de helft van de mensen weet dat het eigen risico niet voor kinderen geldt. Toch is dat gelukkig het geval. Dit om er voor te zorgen dat kinderen goede zorg krijgen. Voor de tandarts hoeven kinderen zich gelukkig niet te verzekeren en eigen risico’s gelden niet voor kinderen zodat ouders niet in de verleiding komen om op de zorg van kinderen te bezuinigen.

pricewise onderzoek zorgverzekering kennis
Onderzoek Pricewise

Misverstand: U hoeft geen eigen bijdrage te betalen als je eigen risico opgemaakt is.
100% fout! De eigen bijdrage (waarbij je een deel van de kosten voor bijvoorbeeld medicijnen zelf moet betalen) is iets totaal anders dan het eigen risico (een drempelbedrag voor de jaarkosten die u zelf betaalt). Het deel dat u zelf voor bepaalde medicijnen moet betalen blijft altijd van toepassing.

Misverstand: U kunt korting krijgen door uw eigen bijdrage te verhogen
Nogmaals, de eigen bijdrage en het eigen risico zijn totaal verschillende zaken. Deze termen zijn enorm verwarrend. Korting krijgt u alleen als u uw jaarlijkse eigen risico verhoogd.

Misverstand: De chiropractor valt in de basisverzekering
Nee, zo zien de wet en de zorgverzekeraars dat niet. De opleiding tot chiropractor wordt officieel niet erkend, al denkt meer dan de helft van de Nederlanders dat wel. Maar pas op. Dat betekent dus dat de chiropractor niet door de basisverzekering wordt gedekt maar dat u zich daarvoor aanvullend moet verzekeren voor alternatieve geneeswijzen.

Voor een stoppen-met-rokencursus is een aanvullende verzekering nodig
Nee, dat stoppen met roken wordt door de overheid gestimuleerd en daardoor door de basisverzekering gedekt. Dat weet echter slechts 29% van de mensen!

Test uw kennis, doe de kwis!

Meer over misverstanden met betrekking tot de zorgverzekering? Of zelf deze kenniskwis doen? Kijk dan op Pricewise. En vergelijk daar dan meteen even je zorgverzekering, dat kost maar een paar minuten en kan je honderden euro’s per jaar schelen.

 

Foto: Pricewise