Waarom is de premie zorgverzekering 2017 zoveel hoger?

Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat de zorgpremie voor de basisverzekering 2017 3,50 euro per maand (42 euro per jaar) duurder zal worden. Dit is een gemiddelde, want de zorgverzekeraars mogen zelf hun zorgverzekering premie bepalen. Het mag duidelijk zijn dat niemand blij is met deze prijsstijging.

Maar uiteindelijk lijkt de premie zorgverzekering 2017 veel duurder uit te vallen
De echte schok kwam echter pas op 27 september toen DSW traditioneel als eerste verzekeraar zijn zorgpremie 2017 openbaar maakte. De prijs van een DSW zorgverzekering 2017 stijgt naar 108 euro. Een stijging van 9.25 euro, dat is 111 euro per jaar meer. Alleen voor de basisverzekering!

Bij andere zorgverzekeringen niet anders
Toen november 2016 de andere zorgverzekeraars met hun premies zorgverzekering 2017 kwamen bleek het bij hun niet veel anders. De premies van de basisverzekeringen werden gemiddeld met zo’n 8 euro verhoogd.

Waarom wordt de premie zorgverzekering 2017 zo veel duurder?
Waarom stijgt de premie zorgverzekering in 2017 zo sterk? Volgens DSW komt dat vooral door de volgende factoren:

Verzekeraars leggen minder geld toe dan was verwacht
Minister Schippers was ervan uitgegaan dat de zorgverzekeraars 2 miljard euro van hun reserves zouden investeren in het beperkt houden van de stijging van de zorgverzekeringspremie 2017. DSW moest verleden jaar nog 145 euro per verzekerde investeren om de premie laag te houden. Dat koste de verzekeraar bijna 77 miljoen euro. Dit jaar heeft DSW deze investering beperkt tot 94 euro per verzekerde.

Volgens DSW is dit nodig om een buffer aan te houden om een toename in verzekerden en hoger uitvallende zorgkosten op te kunnen vangen. Ook andere zorgverzekeraars hebben aangegeven niet zoveel in de premiebeperking te kunnen investeren als waarvan het kabinet was uitgegaan. Deze heeft de investering door ze verzekeringsmaatschappijen veel te positief ingeschat.

Andere oorzaken stijging zorgpremie 2017
Andere redenen voor het stijgen van de premie zorgverzekering 2017 zijn volgens DSW het verstrekken van nieuwe dure innovatieve medicijnen, de diverse uitbreidingen van het basispakket 2017 en de voor verzekeraars hogere kosten voor de wijkverpleging.