Ziektekostenverzekering

De term ziektekostenverzekering is wat verouderd. Tegenwoordig spreekt met over zorgverzekeringen.

Op deze website vind je alle informatie over de zorgverzekeringen / ziektekostenverzekeringen
Maak in de menu’s hierboven een keuze uit alle  informatie.

De term ziektekostenverzekering stamt nog uit de tijd van het ziekenfonds. Lagere inkomens waren toen verplicht verzekerd via het ziekenfonds. Deze werd gefinancierd door de werkgevers en de zorgverleners die met een kleine vergoeding genoegen moesten nemen. Mensen met een hoger inkomen moesten toen hun rekeningen voor doktoren, tandartsen, ziekenhuizen, specialisten, medicijnen e.d. nog zelf betalen of zich verzekeren via een ziektekostenverzekering.

Sinds 2006 hebben we de zorgverzekeringswet met een heel andere opzet. Iedereen, of zijn inkomen nu hoog of laag is, moet zich verplicht verzekeren voor de basisverzekering die basiszorg zoals de huisarts, ziekenhuisopname en medicijnen vergoed. Daarnaast kan men zich vrijwillig extra verzekeren voor extra zorg zoals de tandarts, fysiotherapie en brillen. De kosten hiervan zijn voor iedereen gelijk maar kan per zorgverzekeraar verschillen.

De naam ziektekostenverzekering is ook verouderd omdat het de lading niet dekt. Er wordt veel meer zorg gedekt dan de kosten van het ziek zijn alleen.