Prijsstijging CZ zorgverzekering 2021 onverwacht hoog

Dit jaar zullen alle zorgverzekeringen duurder worden. De prijsverhoging wordt geschat op gemiddeld 5 euro per maand. Dit is de prognose die het kabinet op Prinsjesdag gaf.

Mensen met een CZ zorgverzekering zijn slechter af. Bij CZ stijgt de maandpremie met 8,65 euro per maand. Bij de VGZ zorgverzekering 2021 is dat bijvoorbeeld “maar” 4,50 euro. Dit geeft aan de prijsbeeld voor de zorgverzekering 2021 behoorlijk kan afwijken van dat van 2020. Een vergelijking prijzen zorgverzekering is dan ook extra belangrijk dit jaar.

De prijs van de basis CZ zorgverzekering 2021 bedraagt nu 129,60 euro per maand (1.555 euro per jaar). Er kan ook gekozen voor de budget zorgverzekering CZ Zorgbewustpolis (123,10 euro) of een CZ restitutie verzekering (138,50 euro).Waarom stijgen de kosten van de CZ zorgverzekering?
De reden van de algemene premiestijging is duidelijk. De zorgkosten stijgen structureel ieder jaar. De lonen van zorgpersoneel en de kosten van medicijnen komen ieder jaar hoger te liggen. Bovendien vergrijst Nederland steeds meer, en ouderen vragen meer zorg en doen dus vaker een beroep op hun zorgverzekering.

Het is zelfs zo dat CZ ondanks de ferme premiestijging in 2021 meer dan 100 miljoen euro van de reserves wil inzetten. Geld dat anders door de klanten via een nog hogere premiestijging betaald zou moeten worden.

Ook gunstig voor de premie is de verwachte mindere kosten voor reguliere zorg in 2021. Door corona opnames in de ziekenhuizen zal ook komend jaar minder andere zorg verleend worden. Dit zal de kosten van corona behandelingen in 2021 grotendeels compenseren. Het effect van corona op de zorgpremie 2021 is dus nuet zo groot.