Betrouwbare vergelijking zorgverzekeringen

Er zijn in Nederland diverse grote vergelijkingssites die zorgverzekeringen vergelijken. Maar hoe onafhankelijk zijn deze vergelijkingssites? Het komt immers vaak voor dat ze samenwerken met een deel van de zorgverzekeraars of dat ze zelfs eigendom zijn van een verzekeringsmaatschappij.

Keurmerk Objectief Vergelijken
Een vergelijker van zorgverzekeringen kan alleen bestaan als ze eerlijk en onafhankelijk alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Anders is het snel met ze gedaan. Maar om te bewijzen dat ze echt onafhankelijk zijn en een eerlijk advies geven is het Keurmerk Objectief Vergelijken in het leven geroepen. Dit keurmerk heeft de goedkeuring van het AFM (de Autoriteit Financiële Markten), het is deze autoriteit een doorn in het oog dat er veel verkapte advertentiesites actief zijn die zich voordoen als vergelijkingssite.

Welke vergelijkingssites hebben dit keurmerk?
Vier grote vergelijkers van zorgverzekeringen, waaronder Independer en Zorgkiezer mogen dit keurmerk voeren. Deze vergelijkingssites voor zorgverzekeringen voldoen aan de eisen en de gedragscode. Hier weet je dus zeker dat je een eerlijk en onafhankelijk advies krijgt.

Er is een speciale stichting in het leven geroepen, De Stichting Keurmerk Objectief Vergelijken, dat de zorgverzekertingvergelijkers het keurmerk na een strenge toelatingsprocedure verstrekt. Jaarlijks wordt dit hertoetst.

Wat is de gedragscode voor het vergelijken van zorgverzekeringen?
De gedragscode bestaat uit 10 belangrijke punten over transparantie en objectiviteit. Een belangrijk punt is dat de best passende zorgverzekering altijd duidelijk en als eerste moet worden getoond, dus ook als er geen samenwerking is en als de vergelijkingssite dus niets aan het afsluiten van de zorgverzekering verdient.

Ook moet de vergelijkingssite een zo een volledig mogelijk beeld van de complete markt geven. Dus niet alleen van het aanbod van een deel van de verzekeraars.